Корнелия Нинова развява карта на НСС, докато приватизира „Техноимпекс“

ТОП новина

Сграда за 240 000 долара е продадена за 1800 марки! Далаверите й описани в книга на БСП и разследване на „Дума“. Изхвърлена е от червената листа!

Тъмната страна на скандалната лидерка на БСП Корнелия Нинова бавно, но сигурно започва да се изсветлява. Грозната далавера с приватизацията на едно от петте най-големи външнотърговски дружества у нас – „Техноимпекс“, която извършва  лично тя с неясен до ден днешен произход на парите, се оказва далеч по-престъпна, отколкото бе известно до този момент.

„Тази красива сграда в центъра на София с магазина, в който всички софиянци от времето на реалния оциализъм пазаруват, тази красива сграда на „Калоян“ 4 заедно с лъскавия „Кореком“, с подземните гаражи и 42 стаи, в която се разполагат офисите на „Техноимпекс“ – е оценена на 37 336 DM“.

Така започва разтърсващата публикация от ноември 1998 г. за страшните далавери около приватизацията на „Техноимпекс“ на една истинска разследваща журналистка, платила свинщините в този занаят с живота си – Зоя Димитрова.

От разследването става ясно, че в същото време активите на дружеството се продават на разтърсващи цени – климатик за 15 000 лева, пежо за 95 000 лева, ксерокс за 17 400 лева.  Тайната на цените е в т. н. ревалоризация (възвръщане на предишни нива – стойности на валути, стоки и др.) – с изключение на тази и още една мистериозна сграда в Зимбабве.

На този принцип един автомобил ВАЗ е оценен на 180 марки, друг – на 215 марки, но един крайслер – на 6464 марки!

Заради замяната на стария крайслер с нов, за който дружеството доплаща 20 000 долара, директорът Спас Панчев отнася лютите ругатни на в. „Демокрация“. При новото ръководство, което започва приватизациията и оценява активите на „Техноимпекс“, макар да е само на 2 години, той е оценен на 4 000 долара, а в него се вози новата изпълнителна директорка на фирмата – Корнелия Петрова Нинова, която по това време предпочита да се представя с бащиното си име, макар да е женена.

При влизането на Нинова в „Техноимпекс“ Спас Панчев е изхвърлен моментално от кабинета си и дори не успява да си вземе нещата оттам, разказват очевидци на срамните сцени. Те до днес не могат да забравят как Нинова размахвала карта на службите пред подчинените си и заявявала, че е изпратена тук да измете всички комунисти от дружеството.

В публикацията на Зоя Димитрова има потвърждение на тези разкази. Търсейки отговор на въпросите за абсолютно несъстоятелния годишен отчет за 1997 г., подписан от Нинова, журналистката заявява: „Искахме да получим отговор на няколко въпроса, един от които беше демонстрирала ли е, че е нещатен сътрудник (на жаргон „доносник“) на Националната служба за сигурност и размахвала ли е карта на такъв сътррудник.“

Тя така и не открива самата Нинова. За сметка на това проследява всичките ѝ уволнения и назначения – например уволнението на експерт счетоводителя Бистра Сакарова, която засича далаверите в счетоводните документи, и назначението на близката на Нинова г-жа Бачийска, която в официални документи до банката вместо DM пише „демократични марки“.

В резултат на престъпниите манипулации с цифри на цени, приходи, разходи и печалби председателката на Съвета на директорите на „Техноимпекс“ Грета Дончева пише до ресорния министър Валентин Василев след обявяването на дружеството за приватизация:

„Става дума за укриване на печалба, данъци и парични средства зад граница в бюрата на „Техноимпекс“ ЕД в особено големи размери с цел бърза приватизация на „Техноимпекс“ ЕАД от група хора – служители на Министерството на търговията и туризма, които преди една година са се опитали по същия начин да приватизират „Техно импортекспорт“ АД.“  И напуска поста си.

Приватизацията на „Техноимпекс“ е извършена с конкурс, а не с търг, на който печели най-високата цена, а комисията е оглавена от ресорния зам.-министър Александър Тачев, чийто човек е Нинова.  Престъпната приватизация е в ход. Продажбата на „Техноимпекс е обявена за хит в икономическия фолк с някои свои ключови механизми, установила е Зоя Димитрова. Само че не всички материални активи на дружеството са описани в бизнес меморандума, предоставен на потенциалния купувач. Сред тях е имотът в Зимбабве.

„През 1987 г. аз и колегата Валентин Костов купувахме блока в Хараре, оценен от министерството на 1800 DM – обяснява пред журналистката бившият представителл на „Техноимпекс“ в Лагос Димо Колев, служител на „Таптрейдинг“. Знам точно колко струва – 240 000 долара, преведени с разрешение на Министерството на финансите. Това е имот на 1250 кв. м. разгърната площ, 19 апартамента, от които четири мезонета и един декар и половина градина. При сегашните условия цената му е 150-160 000 долара.“

Ето я и схемата за ограбването на българския народ от приватизацията с активното съдействие на Корнелия Нинова – нещо, купено за 240 000 долара, се продава за 1800 DM!  Но от въпросния меморандум липсват и редица други активи –  апартамент в посолския комплекс в Лагос, купен за 110 000 долара, почивен комплекс на Черноморието от четири бунгала, апартамент в посолския комплекс в Багдад, апартамент в Алжир.

Колев свидетелства, че от списъка е изчистено и цялото оборудване, сред което няма по-старо от произведено през 1995 г. – само 3 години преди приватизацията.  А заповедта за механизма на приватизирането е подписан от ресорния зам.-министър Христо Михайловски. Същият Михайловски, който е орисник на приватизаторската биография на Корнелия Нинова като съпруг на нейната състудентка – доведена дъщеря на тогавашния председател на Народното събрание Йордан Соколов по време на мандата на СДС.

Приватизацията е извършена, като „Техноимпекс“ е продадено на работническо-мениджърското дружество „Техноимпекс“ АД с председател изпълнителният директор Корнелия Ниинова. Губи международната компания „Артур Андерсен“, представлявана от фирма „Таптрейдинг“ и Димо Калев.  Явно те не купуват блока в Хараре и останалите недвижими имоти на дружеството. Големият въпрос е на кого и срещу колко ги е продала Корнелия Нинова, тъй като те не фигурират в приватизатизационната сделка.

Междувременно Корнелия Нинова е начначена и за председател на Съвета на директорите на „Техноимпортекспорт“, където пък за изпълнителен директор е назначена Грета Дончева, а сигналите за далаверите там, изпратени от Берлин до Министерството на икономиката и до депутати, са обект на огромно разследване във в. „Дума“ от май 2002 г.

Съществува и Информационна записка от Любомир Иванов Видов, главен счетоводител на „Техноимпортекспорт“, „наблюдавал процеса на декапитализация, изразен в източване на валутни оборотни средства и намаляване на финансовия патримониум“ на дружеството. Заключенията му са ужасяващи.

Тя е адресирана до тогавашния министър на финансите Муравей Радев.  За сделките има сигнали до прокуратурата и до финансовия министър Муравей Радев. Пред сградата на „Теехноимпекс“ протестират уволнени служители, предимно от БСП. По това време обаче правителството на Иван Костов приема закон, че прокуратурата не може да разследва приватизационни сделки. Вероятно това е причината в момента Нинова да се бие в гърдите, че е проверявана и не са установени никакви нарушения. В Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол обаче съществуват документи със съвсем различно съдържание, свързани с нея.

Междувременно БСП издава книгата „Корупцията – основен елемент в управлението на СДС“, в която са обяснени механизмите за източване и кражба на най-скъпите предприятия в България, които са стотина на брой. Сред тях е „Техноимпекс“.

Именно тези приватизация става причина за мощен скандал в Софийската организация на БСП, но вече след като са приключили и преди изборите през 2005 г., когато е съставено правителството на Тройната коалиция, оглавявано от Сергей Станишев.

Корнелия Нинова вече рязко е взела завоя от „синята мечта“ към „червеното благоденствие“. Става член на БСП в най-номеклатурната организация на социалистите „Оборище“ и веднага е издигната за кандидатската листа на депутатите, предложена от клубовете „Строител“ и „Енергетик“.

Пряката връзка очевидно е тогавашният председател на столичната организация на БСП Румен Овчаров, но остава загадка кой и по каква линия отвежда Нинова при Овчаров, който я подпира до ден днешен.

По повод номинирането на Нинова за депутат обаче в градската организация на БСП избухва грандиозен скандал именно заради приватизационните подвизи на новоизлюпената социалистка. Червените скачат един след друг и заявяват, че е недопустимо в червената листа да има човек, участвал в „престъплението на века“ и оставил без работа хиляди хора.

В крайна сметка Нинова е изхвърлена от листата. За сметка на това, след като Румен Овчаров оглавява мегаминистерството на енергетиката и икономиката, веднага прибира под крилото си Корнелия Нинова. Печалната участ и на двамата на тези постове е известна – подозрения в корупция, заради които са уволнени от Станишев.

А американският президент Бил Клинтън нарича българския премиер „Мистър Клийн“.  Опеката на Овчаров над Корнелия Нинова продължава и досега – той беше в дъното на избирането ѝ за лидер на БСП, той прокара сред Националния съвет на партията решението да извади депутатите си от парламента, той стои задкулисно зад мощните ѝ скандали със Сергей Станишев, които възмутха дори неутрални наблюдатели, той подпираше листата й за евровота, той продължава да я крепи на поста, на който все по-малко социалисти я желаят.

Същата тази Корнелия Нинова подходи към БСП и най-вече към касата на партията, както и към приватизираното от нея дружество „Техноимпекс“ и раздържавеното под „зоркото “ ѝ око друго дружество „Техноимпортекспорт“. Обезкости ги.

Днес жената, участвала пряко в обявената за престъпна приватизация на СДС, човекът, ограбил държавни активи и оставил хиляди без работа и дори с днешна дата без възможност да се пенсионират, фурнаджийската лопата, която се появява само там, където могат да се ринат пари, е начело на социалната партия, която иска социална политика.

По-голяма гавра и по-голям абсурд просто трудно може да се измисли.  Затова социалистите дължат отговор колкото на съпартийците си, толкова и на целия български народ, за чието благосъстояние уж се борят. Вие кога сте искрени – когато браните онеправданите и ограбени от властта хора, или когато държите унизителите и грабителите им начело на партията си?

Tagged