Ал Йо и други таласъми от радиационния фон

В десетката

Алйо е малко тралала. В една такава кръгла глава е чудно как се побират такива ръбати глупости. Сигурно го боли, та затова си върти малките, хитри, черни очички като топчетатата на тотото. Представям си как ще се търкаля в европарламента.

Прилича ми на мистър Мармедюк, колесат гад от „Резерватът на таласъмите“ на Саймък (бел. ред. – Клифърд Саймък, американски писател фантаст). Колесатите са едно създание, пълно с насекоми и:
„…Изведнъж от гърдите на колесатия се показаха дюзи и се чу съскащ звук. Смрад шибна в лицата на хората…“

Алйо ни разказа са просперитета на България преди 9-ти 44-а година. Хората били богати и България била богата. Цървулите и налъмите са ги ползвали за красота.

После по соца хората станали бедни. А сега, по боковизма са съвсем богати и непрекъснато ходят на море и правят задръствания и се избиват по пътищата, за да стигнат до морето. Много от тези българи ходели и до Гърция и Италия, защото са още по-богати от другите, дето са си просто богати.

Такава воня се разнесе, че ме заслепи. Накрая, обаче, колесатия Мармедюк се пръсна и от търбуха му излезе една купчина гнъсни насекоми и той ….почина. Мармедюк де.

Обаче не беше само тази медийна атака. Една нек’ва обясни, че малката черна рокля на Коко Шанел, не е чак пък толкова. и т’ва са глупости. Както и че жената на принц Уилям – Кейт – се обличала като пенсионерка.

И други неща обясни – за периферията на шапките, за цветовете и прочие важни неща за богатите българки. А па аксесоарите, вика, били подправките на дрехите. Като я гледах, тя чесън, чубрица и запръжка обича. Обаче книга написала.

А пък после един фотограф вика, че в Чернобил радиационният фонд бил висок. Той, радиационният фонд и тук е бая висок, и си има име – тъпунгий, между простотий и подлеций стои в оная там таблица… Особено опасен и съвсем облъчващ.

– – –
От фейсбук-страницата на Виктория Тинтерова

Tagged