Северната Му тангента пропада

В десетката

Три години след откриването все още няма обещаните преки пътища към София

Част от скоростната тангента в София пропада само три години след официалното откриване на трасето. При преминаване под моста на река Искър хората са забелязали, че много от панелите под мостовата конструкция са напукани, а някои вече са паднали.

Съоръжението струва 180 млн. лв., а за краткото време от началото на експлоатацията  вече бе извършен гаранционен ремонт на тангентата, припомнят от неправителствената организация „Спаси София“. Според активистите й дори и да няма опасност за конструкцията, както твърди АПИ, е недопустимо нови обекти, и то за толкова пари, да са в този вид.

Гледката под моста на тангентата показва изцяло липсващо внимание към детайла, което е системен проблем при строителството на публичните обекти. Той може да бъде решен само с по-високи изисквания към експертите, които пишат заданията, проектират и контролират качеството на строителството, обобщават от „Спаси София“.

По-късно инж. Иван Досев от Агенцията „Пътна инфраструктура“ обясни, че кофражните панелки не са носещи конструктивни елементи. Според него те вероятно са паднали още при наливането на бетона, а не след пускането на строителството. Той подчерта, че въпросните панелки имат конструктивна армировка, която е изчислена по такъв начин, че да може да издържи теглото на бетона, преди пътната плоча да се е стегнала. Инж. Досев бе категоричен, че вероятността да падне е малка, тъй като армировката не е скъсана.

Северната скоростна тангента беше открита на 28 април 2016 г. Тя трябва да свързва северозападните и югоизточните квартали на София. Заради скоростната отсечка обаче старите пътища бяха премахнати, а нови така и не са изградени. Заради това последваха протести на жителите от „Бенковски“, „Нови Искър“, „Илиянци“ и „Требич“, които принудиха Министерския съвет да отпусне средства за улици.

От МРРБ заявяват, че ангажиментът да се изградят уличната мрежа и локалните трасета, които да обслужват малките население места и селата в рамките на София, е на Столичната община. Такива отсечки обаче още няма. „Над 3 години общината лъже, че ще изгради връзките, залагайки ги в капиталовата си програма, но от така необходимите булеварди няма и метър“, коментират от неправителствената организация.

Доброволци пазиха зейнала дупка, докато чакаха общината

Огромна дупка с диаметър 3 метра и дълбочина близо 3 метра зейна на оживена улица в столичния квартал „Редута“. Хората подали няколко сигнала на телефоните на общината за спешни и аварийни сигнали, но никой не се отзовал. За да не се стигне до инциденти, доброволци започнали да обезопасяват дупката.

По-късно на мястото се появили представители на район „Слатина“, които поставили ограда и ленти на „Софийска вода“.

Tagged