Проруска македонска партия: Българите са с татарски произход

Политика

Ревизията на историята става все по-агресивна, смята „Единствена Македония“

„Единствена Македония“ гледа невярващо как исканията на членовете на българо-македонската комисия за ревизия на историята от българска страна стават все по-агресивни, а от членовете на комисията от македонска страна е пълно мълчание и плахост“. Това обявиха от проруската македонска партия в съобщение, публикувано в някои македонски медии.„Очевидно от македонска страна в Комисията има македонци с изгубено национално чувство, щом подаряват на България македонската история с признаването на цар Самуил за български цар, че Св. Климент и Св. Наум са изпратени от българската държава и са действали в рамките на българската църква. Както и най-новото, че Гоце Делчев е български революционер“.

„За „Единствена Македония“ е неразбираемо как марионетната власт в Скопие може да изтрие всичко, което е македонско и как македонският народ е ням наблюдател на собственото си самоунищожение и обезличаване“.

„Новата легална власт на „Единствена Македония“, която идва, ще разясни докрай историческата истина, че една част от българското население е с македонско историческо потекло, че в историята много български правителства, както и видни държавни институции в миналото и днес, се ръководят от македонци, а българският народ носи корените си от татаро-монголската етническа група“.

„Единствена Македония“ призовава и насърчава македонските историци да не се страхуват и да кажат истината, която се базира на исторически източници, че българите имат татаро-монголски произход“, се казва в съобщението на партията.

В последните дни се наблюдава зацикляне на работата на българо-македонската комисия, която трябва да разреши спорни от историческа гледна точка въпроси. Експертите не могат да постигнат съгласие например относно личността на Гоце Делчев.

В интервю за bTV проф. Кирил Топалов, който е член на комисията от българска страна, заяви, че македонските историци не познават изворите и документите от миналото си.

Вчера след първото заседание на съвместната междуправителствена комисия българският външен министър Екатерина Захариева каза, че в политическата част на отношенията на България и Северна Македония има съществен напредък. Същевременно северномакедонският външен министър Никола Димитров обяви, че има напредък и с историята – за Античността и Средновековието, но имало „много слоеве“ относно историческата истина, въпреки че разговорът е започнал.

Tagged