Над закона ли е БНТ?

В десетката
Така изглежда превзетият от служебни коли на Българска национална телевизия. БНТ тротоар на ул. Тулово. От години колите на телевизията разбиват настилката и правят тротоарите абсолютно неизползваеми за пешеходци, без да оставят почти никакво свободно за преминаване пространство.

Това е директно нарушение на ЗДвП, чл. 94, ал.3: „допуска се престой и паркиране на МПС… върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци.“

Има и други нарушения – паркирането, влизането и излизането се осъществява в забранената посока на движение по иначе еднопосочната ул. Тулово. Дали БНТ е над закона? Защо обществена телевизия, за чието съществуване плащаме ние, си позволява да нарушава закона в центъра на столицата?

Призоваваме Транспорт за София и Център за градска мобилност веднага да реорганизират местата за паркиране, така че да се освободи минималното по норматив място за пешеходци, и да се гарантира спазването на законите! Паркирането по тротоари е вредно явление, създаващо опасности, неудобства и хаос и затова трябва постепенно да бъде премахнато!

ПС. В контекста на свободата на словото, любопитно ни е, дали от „По света и у нас“ – новините на БНТ ще направи репортаж за собствените си нарушения, или БНТ ще остане напълно затворена за всичко което правим, предлагаме и говорим от Спаси София?

Спаси София, Фейсбук

Tagged