Прокуратурата е убедена, че ученикът от Пловдив е подготвял атентат

В десетката

Според обвинението първоначалната информация за радикализация на момчето не е дошла от родителите му

6-годишният ученик от Пловдив, заподозрян, че е бил вербуван от Ислямска държава, е подготвял терористичен акт, обявиха от прокуратурата.

При обиските в дома му са открити взривни вещества в големи количества. Освен това има данни, че момчето е изпращало клипове за подготвян атентат до вербовчика си.

„Намерени са взривни вещества и взривни устройства по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на българската държава. Това не е било известно на никого, нито дори на родителите“, заяви говорителят спецпрокуратурата Сийка Милева.

Според нея първоначалната информация за радикализация на момчето не е дошла от родителите му, но не уточни откъде. Прокуратурата ще продължи да иска младежът да остане в ареста, обясни Милева. Така щял да бъде изолиран и с него да работят специалисти. По това искане съдът трябва да се произнесе в четвъртък. В момента момчето не е арестувано.

„Считаме, че е налице реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани“, заяви Милева.

Срещу 16-годишния ученик се води разследване от миналата седмица. След това изтече информация за самоличността и семейството му. Разследващите бяха остро критикувани, а по случая се самосезира и агенцията за закрила на детето.

Заради критиките от прокуратурата отказаха да отговарят на въпроси на кратката си пресконференция в четвъртък. Оттам все пак заявиха, че в случая става дума за дете, жертва на радикализация. Въпреки че случаят е разкрит, от прокуратурата настояват ученикът да бъде задържан.

На снимката: Прокурор Сийка Милева

Tagged