Спецпрокуратурата влезе в офис на Иво Прокопиев

В десетката

Разследването е свързано с покупко-продажбата на дружеството Каолин

Специализираната прокуратура влезе в офис сграда на бул. „Руски“, на метри от Народното събрание.

В сградата има офиси на „Алфа финанс холдинг“, свързана с бизнесмена Иво Прокопиев. Специализирана прокуратура ръководи разследване за пране на пари във връзка с продажбата на акции от приватизираното и след това продадено предприятие „Каолин“ и това е причината за претърсването на офиса на „Алфа финанс холдинг“. Това каза шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров, след като влезе в бизнесцентъра.

Акцията се провежда с разрешение за претърсване от Специализирания съд. Петров уточни, че тя е свързана с ново обвинението, което е повдигнато миналата седмица срещу Иво Прокопиев и още няколко души. „Целта на претърсването е свързана с транзакции на фирмата, обект на обвинението, и не касаят издателската дейност на Прокопиев. В момента колегите работят на 7-ия етаж“, каза още Петров. „Един от обвиняемите е на място, заедно с неговите защитници“, каза Петров, цитиран от „Фокус“.

Прокопиев е подсъдим със Симеон Дянков и Трайчо Трайков заради продажбата на ЕРП-тата, където посредник беше друга негова фирма – „Булброкърс“. Тя обаче е на друг адрес.

Срещу Прокопиев се води и друго разследване за пране на пари, свързано с приватизацията на „Каолин“. То е в Софийската градска прокуратура. Предприятието беше приватизирано през 90-те, след това придобито от „Алфа финанс Холдинг“, а през 2012 г. продадено на немски инвеститор.

Tagged