Пеевски: 1 лев субсидия е див популизъм, ще подкрепим 0 лева и финансиране на партиите от прозрачни донори

Политика

Идеята на ГЕРБ щяла да доведе политическите формации до фалит

Най-могъщият депутат Делян Пеевски отново изненадващо се появи в Народното събрание. Той се обяви против предложението на ГЕРБ за намаляване на партийните субсидии от 11 на 1 лев на глас.

От името на ДПС Пеевски каза пред парламентарните репортери: „Предложението на ГЕРБ няма да подкрепиме, но ще подкрепиме да е нула лева субсидията, защото за нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите – при 1 лев субсидия. Затова е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде нула лева и отворено финансиране – американски тип, от ясни и прозрачни донори.”

Пеевски повтори, че 1 лев субсидия означава фалит на партиите.

„Който го иска, да го прави. Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите. Лек ден”, отсече депутатът от ДПС.

Той бе попитан и за идеите му за намаляване на данъка добавена стойност (ДДС) за някои стоки.

Според Делян Пеевски това следва да стане след консултации. Ако облекчението е за производителите, а не за потребителите, то намаление на ДДС не трябвало да се прави.

Пеевски изрази и задоволство от това, че техни идеи били чути от управляващите: „Радваме се, че управляващите ни чуха за детските градини – това ще се случи. Искаме безплатни детски градини и финансиране на нови детски градини. Чуха ни за ДДС-то на книгите, оттам нататъка продължаваме с хляба и лекарствата, ако ще има резултат за гражданите. Ние единствено от това се вълнуваме. Лек ден!”

Tagged