Партиите финтират гражданите за субсидията си от 1 лев

Политика
Пеевски и Йордан Цонев нарекоха предложението на премиера Борисов „див популизъм“

Парламентарните партии и коалиции нямат никакво намерение да съкратят държавното финансиране, което получават, от 11 лв. до 1 лев на действителен глас, както предложи правителството, въпреки че парламентът гласува точно обратното вчера. Депутатите на ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля” одобриха на първо четене промяна в Закона за държавния бюджет, която трябва да влезе в сила от 1 юли. От изказванията в пленарната зала стана пределно ясно, че консенсус за намаляването на бюджетната субсидия има, но не в такъв драстично нисък размер. Колко ще е новата субсидия, ще бъде решено в преговорите между първо и второ четене на закона.

Най-гласовито е ДПС, което отказа да подкрепи законопроекта. Делян Пеевски се появи отново в парламента и анонсира още по-драстична идея: да се занулят субсидиите на партиите!  „За нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лв. субсидия. Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде 0 лв. и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори, при строга отчетност“, каза Пеевски.  „Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите“, каза още той. След това напусна парламента.

Но в пленарната зала съпартиецът му Йордан Цонев не предложи „американския модел“, а защити бюджетното финансиране, като напомни, че то е било въведено през 2001 г., за да се „скъсат връзките” между партиите и бизнеса. „Парите се харчат прозрачно, абсолютно прозрачно. Нивото на контрол, което се осъществява върху разходите на политическите партии относно парите, получени от бюджета, е възможно най-високото в държавата и в ЕС”, гръмко заяви Цонев. Той окачестви идеята за съкращаването на субсидиите като „див популизъм”, който щял да доведе до „връщане на зависимостите и от сенчестия, и от легалния бизнес”.

От БСП, които също гласуваха „против“, предрекоха, че предложението „ще доведе до изчезване на политическите партии”. „Цялата тази вакханалия е направена с две цели: първо, да се притисне до стената основната опозиционна партия – БСП, и заедно с нея всички партии с различно мнение от управляващите; второ, да се върне член 1 от старата Конституция на България – закриваме другите партии и остават само една партия и нейните сателити, която има достатъчно пари, за да изкара и без субсидия”, каза соцдепутатът Румен Гечев. Социалистите обаче склониха да се мисли за намаляване на субсидията.

Законопроектът беше внесен от правителството миналата седмица с мотива, че са налице „обществени очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране  дейността на политическите партии и коалиции”. Зад въпросните „очаквания” всъщност се крие страхът на управляващите от оформилия се скандал около финансовия министър Владислав Горанов след разкритията, че неговото ведомство е надплатило 6.5 млн. лв. на партиите само през миналата година. В опит да отклони евентуални политически атаки Бойко Борисов разпореди да се намали субсидията до 1 лев на глас. Той направи предложението с видимо раздразнение и пророкува, че това ще хвърли партиите в ръцете на „милиардери и олигарси”.

Управляващите показаха за пореден път, че са загрижени най-вече за отражението, което темата има върху реномето им. „Нашето предложение е направено с преценка на всички рискове. Естествено е, че когато бюджетът не финансира партиите, те ще се финансират по други начини. Но имаше моменти, в които публичните внушения към нас бяха, че ние сме пазители на партийната субсидия и не позволяваме тя да падне. На нас започва да ни омръзва тази роля на виновника за субсидиите”, обясни притесненията на ГЕРБ депутатът Тома Биков. А социалистите обвини, че са се „подхилквали отстрани и са се радвали, че нас ни критикуват в някои шоупрограми, и сте си правили тънките сметки, че ние ще оберем негатива, а вие – позитива”.

Патриотите застанаха до своите коалиционни партньори, но дадоха да се разбере, че не искат субсидията да се намали до минимум, а ако стане така, ще търсят компенсации. От „Атака” ще защитават идеята ЦИК да поема разходите за медийни участия на партиите по време на предизборни кампании. От ВМРО коментираха, че след като има партии, които разполагат с толкова голяма субсидия, че не могат да я изхарчат, тогава трябва да се мисли за намаляване, без да кажат нищо по-конкретно.

Източник „Сега“

Tagged