Тръмп заплаши Китай с мита, ако Си Цзинпин му върже тенекия на Г-20

Европа и Светът

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че очаква китайският президент Си Цзинпин да присъства на срещата на Г-20 в Япония този месец и че е предвидил в графика си разговор с него, предаде Ройтерс.

Тръмп каза, че е готов да наложи нов пакет наказателни мита на китайски вноски стоки, ако не постигне търговско споразумение със Си на срещата на Г-20.

След края на участието си в срещата на Г-20 в японския град Осака в края на този месец, Доналд Тръмп ще посети Южна Корея, съобщи пред журналисти говорителката на американския държавен департамент Морган Ортагюс. Срещата на Г-20 ще се проведе на 28 и 29 юни.

„След срещата на Г-20 държавният секретар Майк Помпейо ще съпроводи президента Доналд Тръмп на официално посещение в Република Корея за среща с президента Мун Дже Ин“, съобщи Ортагюс.

Според Ортагюс Тръмп и Мун Дже-ин ще обсъдят начините за засилване на съюза между Съединените щати и Република Корея. Освен това те ще продължат тясната координация на действията, насочени към гарантиране на окончателна, пълна и проверима денуклеаризация на Северна Корея.

Ортагюс потвърди, че проблематиката на взаимодействията с Пхенян ще се обсъжда от Тръмп и Помпейо и с ръководството на Япония по време на срещата в Осака.

„На срещата държавният секретар Помпейо ще се присъедини към президента Тръмп на срещите с премиера (на Япония Шиндзо) Абе, за да бъдат координирани действията по окончателната, пълна и проверима денуклеаризация на Северна Корея, а също така и за обсъждане на засилването на тристранното сътрудничество с Република Корея в нашия единен подход към КНДР и към други общи предизвикателства“, изтъкна Ортагюс.

Преди срещите в Япония и Република Корея държавният секретар Майк Помпейо ще посети Индия и Шри Ланка.

„Държавният секретар ще посети Индо-тихоокеанския регион от 24 до 30 юни с цел разширяване и засилване на сътрудничеството с ключови страни за насърчаването на нашата обща цел – свободен и отворен Индо-тихоокеански регион“, заяви Морган Ортагюс.

Tagged