СКАНДАЛ: Наим Сюлейманоглу лежал в Белене

Спорт

Турски филм лъже, че починалият щангист търкал наровете по времето на комунизма

Дипломатически скандал между България и Турция се заформя, след като лъсна трейлърът от новия филм за световния шампион по щанги Наим Сюлейманоглу. „Джобният Херкулес” издъхна на 18 ноември 2017-а в турска болница след чернодробна трансплантация.

След кончината на считания за един от най-великите щангисти в историята, заслужил 3 олимпийски титли, 7 световни (две за България) и две европейски, дойде новината, че Турция ще заснеме игрален филм за неговия живот. Наскоро бе публикуван първият трейлър, която възпроизведе и скандала.

Лентата внушава, че Наум Шаламанов, каквото е името на спортиста до Възродителния процес, е лежал в затвора в Белене по времето на комунизма. Филмът показва кадри, на които се вижда надпис „Белене”, за да подсили внушението.

„Със сигурност сградата на кадрите не е затворът в Белене. Такива арки е цветове тук няма, а ако някой екип е снимал вътре в коридорите, а и отвън, със сигурност щях да знам”, коментира пред в. „България днес” началникът на затвора старши комисар Павлин Камбуров.

Остава без отговор въпросът защо единствените кадри от родината на Наум Шаламанов са от пандиза в Белене и какво общо има световният шампион по щанги с изправителната институция, след като в действителност нито той, нито негови близки са лежали в затвора.

„Как е възможно?! Аз съм против това. Помня Наим още като малък, когато започна да тренира. Никога не е лежал в Белене. Вижте какви политики се прокарват чрез този филм. Външно министерство може да се заеме със случая и да излезе с официална нота до турската страна”, призова шефът на щангите Неделчо Колев.

Във филма ролята на Наим се играе от 20-годишният Хаят Ван Ек. Роден е в Амстердам, баща му е холандец, майка му е туркиня, а от шестгодишен живее в Турция.

Младежът се подготвя за ролята на Наим като тренира щанги под ръководството на брата на Наим – Мухаррем Сюлейманоглу. Във филма играе със синьото трико на Наим, с което го помнят милиони почитатели и зрители по света.

От продуцентската компания Студия за дигитални изкуства, която ще реализира филма със заглавие „Джобният Херкулес: Наим Сюлейманоглу”, вече представиха тийзър (техника за скачане директно в сюжета преди показването на заглавието или началните надписи, б.ред.).

Продуцент е Мустафа Услу, чийто последен филм за една от звездите на турската музика Мюслюм Гюрсес бе гледан от рекорден брой зрители. Режисьор на филма е Йозер Фейзиоглу, а консултант е братът на Наим Мухаррем Сюлейманоглу, също щангист и треньор, пръв помощник на брат си приживе.

В продукцията са ангажирани известни турски актьори. Ролята на бащата на Наим е поверена на актьора Йеткин Дикинджилер, известен изпълнител и в турските сериали. В ролята на майката на Наим ще се превъплъти Селен Йозтюрк. Ролята на първия треньор на Наим, роденият в България щангист Енвер Тюркилери, който се изселва в Турция през 1989 г., ще бъде поверена на Гюркан Уйгун.

Исмаил Хаджъоглу, Угур Гюнеш, Ренан Билек и други известни турски изпълнители са включени в изпълнителския състав. Те ще пресъздават личности, свързани с живота и кариерата на Наим на подиума, в дейността му в турските и международните спортни институции. Филмът ще бъде сниман в България, Турция и Азербайджан.

„Нашият филм ще има послание на почит към паметта и заслугите на Наим Сюлейманоглу, чиито житейски и спортни успехи започват в България, когато е на 15 години и който достига такива върхове в тежката атлетика, които не са покорявани от никого досега нито в Турция, нито в света“, посочиха от продуцентската компания.

Бягството от България, спортната кариера в Турция, срещи и събития, личности, белязали живота на Наим Сюлейманоглу ще бъдат пресъздадени на екрана, посочват от продукцията.

В спортната му кариера са регистрирани 47 световни рекорда, три олимпийски титли, шест европейски и седем световни титли. Наим ще остане записан в спортните анали като единствения досега спортист, успял да вдигне тежест, надхвърляща три пъти собственото му тегло.

Tagged