„Джи Пи Груп“ отхвърли вината за надигнатите плочки по „Граф Игнатиев“

В десетката

Калпав проект, а не изпълнението са виновни за това, че част от плочките по трамвайното трасе на ул. „Граф Игнатиев“ се надигнаха в първите по-топли дни на юни. Това смята фирмата изпълнител на най-коментирания ремонт от последната година „Джи Пи Груп“. Дружеството не приема и наложената от общината гроба от близо 280 000 лева, тъй като появилият се дефект е „недостатък на проекта, а не на изпълнението“.

От общината обаче смята, че и строителят има вина, въпреки че в понеделник кметът Йорданка Фандъкова също говори основно за недостатъци на проекта, довели до повдигането на настилката. На проектантите, които според зам.-кметът по транспорт и бюджет Дончо Барбалов са от общинската фирма „Софпроект“, към момента няма наложена глоба.

„Ние сме задължени да изпълним заложеното в проекта. След огледите, които направихме, смело можем да кажем, че недостатъците са в проекта, а не в изпълнението“, коментира проектовият мениджър на „Джи Пи Груп“ Георги Гигов пред бТВ. Той добави, че „най-добрият ни ресурс“ е работил по ремонта на „Граф Игнатиев“ и всичко е изпълнено „на 100%“.

„Не приемаме оправданията на строителя“, отговори Даниел Евлогиев, директор на дирекция „Транспортна инфраструктура“ в общината. Все пак допълни, че е назначена проверка на „всички проектантски решения“ и ако се открият грешки, „виновният ще понесе отговорност“. Не е ясно защо проверката на проектантските решения не е направена преди те да станат реалност.

„Не приемам никакви оправдания, обяснения и прехвърляне на отговорност. Всеки, работил по този проект, си носи отговорност. Санкции до този момент съм налагала както на изпълнителя, така и на проектанта, и на надзора. Те могат да достигнат и до един милион лева”, коментира кметът Йорданка Фандъкова пред БНТ. Добави, че „очевидно проектантът не е дал най-доброто решение за отводнителите на трамвайните релси, за да се получи това (надигането на плочкитe – б.а.) при малко по-високи температури“.

Фандъкова допълни, че няма право да си избира фирмата изпълнител „така, както на мен ми харесва“. „Има процедури, обществени поръчки, осигурили сме максимална прозрачност. Нямам никакви притеснения да налагам санкции, фирмите знаят, че няма да има компромис“, каза кметът.

„Нося всеки ден моята отговорност, но политически спекулации по тази тема няма да приема“, каза още Фандъкова.

Tagged