Дете почина, родителите му лекували ушна инфекция с хомеопатия

Европа и Светът

Италианският съд призна родителите за виновни в убийство 

7-годишно дете в Италия е починало, защото родителите му лекували тежка ушна инфекция с хомеопатия. Италианският съд призна родителите за виновни за убийство. Двамата родители са получили 3-месечни присъди.

Италианският всекидневник Corriere della Sera съобщава, че 7-годишният Франческо Бонифаци е починал заради енцефалит. Момченцето изпаднало в кома след като развило мозъчна инфекция, и починало няколко дни по-късно. В началото детето било диагностицирано само с обикновена болка в ухото.

Родителите обаче решили да не дават на детето антибиотик, който би спрял инфекцията. Вместо това те решили да третират проблема с хомеопатични лекарства, които обаче не помогнали за излекуването на детето. В крайна сметка детео починало на 27 май 2017 г. Делото срещу родителите приключи, но предстои да започне това срещу лекаря хомеопат Масимилиано Мекози, който консултирал родителите.

Обвинението срещу него е в престъпна небрежност, липса на опит и „подценяване на обичайната клиничка картина на остра местна инфекция, предписвайки терапия, базирана на хомеопатични лекарства, въпреки повторната поява на симптоми“.

Според местни медии, хомеопатът не успял да даде точна диагноза и избегнал предписването на антибиотик, подходящ за лечение на детето. Бабата на детето по майчина линия обяснила пред прокурорите, че родителите нямали нищо против конвенционалните лекарства, но се обърнали към хомеопатията, защото се притеснявали, че болнавото им дете пие антибиотици твърде често.

Според данни на Европейска коалиция за хомеопатични и антропософски лекарствени продукти, през 2016 г. 16% от италианците са използвали хомеопатични продукти. Хомеопатията е алтернативна форма на лечение, базирана на неконвенционални системи, развити в Германия преди 200 години.

Според повечето уважавани медицински журнали, няма никакви доказателства, че хомеопатичните продукти са ефективни при което и да е заболяване.

Tagged