Ватикана осъди „джендър теорията“

Европа и Светът

В инструкция към католическите преподаватели, Конгрегацията за католическо образование, която отговаря за религиозното образование, осъди остро т.нар. „джендър теория“ и е определи като „объркана концепция за свобода“.

Текстът, цитиран от агенция „Ройтерс“, е озаглавен „Мъж и жена ги сътвори“ (цитат от книга Битие от Стария завет). Според Ватикана идеята, че социалният пол се обусловява от личните чувства, а не от биологията, е опит „да се унищожи природата“.

„Концепцията за социалния пол се смята за зависеща от субективното мислене на всеки човек, който може да си избере социален пол, некореспондиращ на неговия или нейния биологичен пол и, съответно, на начина, по който другите приемат този човек“, пише в текста.

Според него тези теории за социалния пол „често не се основават на друго, освен на объркана концепция за свобода в сферата на чувствата и желанията, или на моментни желания, провокирани от емоционални импулси и волята на индивида в противовес на каквото и да е, основано на истините на съществуването.“

Документът казва още, че образователните институции трябва да преподават „според истинската природа на човешките личности“ и на основата „на ясна и убедителна антропология“.

Tagged