Борисов запали джипа за жп инспекция, обеща София – Пловдив за 70 минути

Политика

Транспортният министър Росен Желязков, който бе с премиера, заяви, че влаковете ще се движат с до 200 км/ч

Бойко Борисов инспектира строителните дейности на железопътната отсечка София-Елин Пелин, където се полага нов железен път.  С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути.

„С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути“, обеща премиерът.
Транспортният министър Росен Желязков, който се вози с него каза, че влаковете ще се движат със скорост от 160 до 200 км/ч. „Това е предвидено и за съществуващи отсечки като Пловдив – Бургас. Трябва да се има предвид, че всеки 10 км/ч над 160 км/ч оскъпяват с 10% разходите. От София, като се започне, през „Подуяне“, „Казичене“, в Елин Пелин, Костенец – нови гари се правят. В Пазарджик е нова гарата, в Пловдив“, допълни Желязков.

Ремонтът на отсечката се финансира със средства от Механизма за свързване на Европа. Това е един от първите четири транспортни проекта, одобрени през 2015 г. още при първото набиране на проектни предложения по схемата.

Отпуснатите средства са в размер на 120 млн. лева. Изпълнител е сдружението „Келет“ ДЗЗД с партньори „Келет – УТ“, Унгария, и АБ АД, Хасково. Срокът за реализация на обекта е 4 години – 1 година за проектирането и още 3 за строителството.

Tagged