Столтенберг: Бомбардирането на Югославия беше легитимно и необходимо

Свят

Историята показа, че бомбардировките на СРЮ през 1999 г. са били необходими и легитимни, тъй като са спрели насилието и бежанците са успели да се завърнат у дома, докато КФОР помогна за създаването на безопасна среда в Косово за всички, включително сръбските общности, заяви генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за белградския вестник „Политика“, цитиран от македонското електронно издание “Локално“ и Агенция Фокус.

„Знам, че НАТО все още предизвиква противоречия в Сърбия и много сърби все още имат болезнени спомени за въздушната кампания през 1999 година. Това е още по-трудно за тези, които са загубили близки. Всеки загубен невинен живот е трагедия и ние дълбоко съжаляваме за това, казва Столтеберг.

„Тази кампания никога не е била насочена срещу сръбския народ.“ „Напротив, целта беше да се защитят гражданите в по-широкия регион чрез спиране на дейността на режима на Милошевич, осъден от международната общност. Никога не трябва да забравяме миналото, но можем да се поучим от него и да го оставим зад гърба си“, каза Столтенберг. Той добави, че това, което НАТО и Сърбия правят чрез партньорство, е полезно за НАТО, Сърбия и региона.

Tagged