16-годишният ученик от Пловдив се интересувал от взривове, не планирал атентат

В десетката

С чиста съвест мога да заявя, говорил съм с психолога и родителите на детето, че то не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив. От чисто любопитство детето се интересувало от взривове. Тези взривни вещества, които са били намерени на тавана над дома на семейството, са такива, които са били изготвени до някаква първоначална степен и сами по себе си не могат да предизвикат взрив, ако не се оборудват с необходимите компоненти, обяви пред Би Ти Ви адвокатът на задържания 16-годишен ученик от Пловдив Емил Велинов.

Задържаното за подготвяне на атентат момче е ученик в една от елитните гимназии в Пловдив. Родителите му сами са подали сигнал на службите. От понеделник с момчето ще се занимават инспектори от „Детска психологическа стая”. Прокуратурата обаче ще протестира това решение с мотива, че с ученика трябва да се работи в изолирана среда.

„Детето не е обучавано от „Ислямска държава“, а кореспондирало онлайн с мъж от ДАЕШ на английски език, който му изшращал снимки. Ако детето е искало да използва вещества да предизвика взрив, щяло да ги използва. Детето е било подведено от хората, с които е разговаряло. Никаква не е била крайната цел на детето. Момчето не е имало намерение да предизвиква взрив или да взривява училището, в което учи“, твърди адвокат Велинов.

Емил Велинов разказа, че родителите му забелязали, че той се държи по-странно, отколкото преди това. Имал променено поведение. Притеснени от този факт започнали да търсят причината. След проведен разговор между майката, бащата и момчето, те установили, че той чрез телефона си и сайтовете кореспондира с хора, които прокуратурата твърди, че са от ИДИЛ. Родителите притеснени от това, започнали разговори с него, променили начина си на поведение спрямо него, взели му телефона и започнал да провеждат сеанси при психолог. Бащата решил да се обърне към службите, защото и той не е човек, който може да се справи сам.

Tagged