Горанов: Можем да платим изтребителите наведнъж

Бизнес и Икономика
Военните проекти са скъпо за фиска усилие, заяви той

Финансовият министър Владислав Горанов смята, че е по-малко вероятно да договорим разсрочено плащане с „Локхийд Мартин“ по сделката с изтребителите. Според Горанов обаче държавата ни има възможност да плати сумата наведнъж, а не както настояваше военния министър Красимир Каракачанов – на вноски, предаде news.bg

С позицията си финансовият министър се разминава от създалото се мнение, че преговорите ще се водят основно за разсрочване на плащането. Изказвания в такава насока направи неведнъж именно Каракачанов.

По думите на Горанов сумата за изтребителите е доста сериозна, но за радост, държавата би могла да я плати наведнъж. Той не отговори дали става въпрос за заем, но повтори, че може да си позволим да я платим накуп.

Министърът обясни, че със сигурност военните проекти са скъпо за фиска усилие, но това, в което е убеден е, че изтребителите са най-оптималният за България вариант. Той се надява да бъде постигната оптималната цена.

„След като сме членове на НАТО и това усилие трябва да бъде направено“, акцентира Горанов.  Тези дни американският конгрес одобри финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок 70 от България, след което в България се разгоря дискусия за цената, която американците искат от нас за закупуването на изтребителите. Няколко пъти военният министър Красимир Каракачанов обясни, че гласуването е само финансовата рамка, а не окончателната цена на сделката.

В момента текат преговори с „Локхийд Мартин“ по окончателните параметри на сделката, като от българска страна е сформирана делегация с представители на четири министерства.

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на осем нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1.8 млрд. лв., но след това бе прието допълнително решение, според което се допуска отклонение от посочената цена.

Tagged