Наследникът на Цацаров трябва да е ясен на 14 ноември

В десетката
Номинациите за новия главен прокурор започват на 15 юли

Името на следващия главен прокурор ще е ясно на 14 ноември. За тогава е насрочен изборът му от Висшия съдебен съвет (ВСС) в предложения от сегашния шеф на държавното обвинение Сотир Цацаров „времеви график“ за провеждане на процедурата, приет единодушно от Прокурорската колегия. Той трябва да бъде приет и от Пленума на ВСС, но като се има предвид как минават предложенията на сегашния главен прокурор, това е сигурно, че ще стане.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. По закон процедурата за избор на нов главен прокурор може да бъде открита най-рано на 10 юли и най-късно – на 10 септември.

На практика с приетия сега график се определят всички стъпки, през които ще мине изборът на приемник на сегашния главен прокурор. Процедурата ще бъде открита на 15 юли, а номинации ще се правят до 29 юли включително. По закон право да номинират имат най-малко трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър. В избора участва целият състав на Висшия съдебен съвет. Правосъдният министър Данаил Кирилов вече обяви, че той няма да се възползва от правото си да номинира, т.е. предложението ще дойде от прокурори.

За да има валиден избор, е необходимо за даден кандидат да гласуват поне 17 от общо 25-те членове на ВСС. Името на избрания се дава на президента, който може да издаде указ за назначаване, но може и да върне кандидатурата обратно на ВСС. Ако съветът пак одобри същия човек,  държавният глава е длъжен да издаде указ.

До този момент само веднъж президент – Петър Стоянов, е връщал гласувана от ВСС кандидатура – тази на Бойко Рашков. Тогава съветът се съобрази и гласува нов кандидат. Тогава главен прокурор стана Никола Филчев.

Сегашният президент Румен Радев се опита преди месец да се включи в процедурата по избор на главен прокурор на ранен етап. Той проведе консултации с настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, с председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Върховния административен съд Георги Чолаков, с правосъдния министър Данаил Кирилов и главния съдебен инспектор Теодора Точкова, както и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев. Радев обяви, че прави консултациите единствено „във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор“.

След срещата си с Радев Цацаров даде да се разбере, че не му харесва опитът на държавния глава да играе водеща роля в процеса по избор на неговия наследник. Той директно му каза, че е подранил с консултациите, както и че президентът няма роля и не може да влияе върху „първата част от процедурата – тази част, която е свързана с номинация на кандидатури и избор, в която той по конституция няма никакви правомощия“.

След това Радев бе атакуван и от премиера Бойко Борисов, който разчете неговите консултации като намеса в независимостта на съдебната власт. Президентът обаче му отговори, че той не кани „магистрати вкъщи или на тайни вечери“. Държавният глава очевидно намекна за  2013 г., когато се появи запис от разговор от дома на Борисов в Банкя, в който тогавашният софийски градски прокурор Николай Кокинов се обръща към него силно подигравателно: „Ти си го избра, не ми се подсмихвай, ти си го избра, а след туй…“. Кокинов имаше предвид избора на Цацаров за главен прокурор.  Ръководството на БСП твърди, че и сега Борисов ще остане задължително на власт, защото иска да влияе на избора на нов главен прокурор.

Tagged