Дянков давал на партиите по 14 лв. на глас

Политика

В социалните мрежи Слави Трифонов напомни, че ГЕРБ не за първи път раздават на партиите повече от законово предвидените суми. „През 2012 г. ГЕРБ получават 23 925 000 лв. партийна субсидия. 23 925 000, делено на 1 678 641 получени гласове от ГЕРБ на последните парламентарни избори през 2009 г., прави… 14 лева и 25 стотинки! При законни тогава 12 лева на глас“, пише той, обръщайки се задочно към тогавашния финансов министър Симеон Дянков.

Трифонов припомня, че ръстът на субсидиите се дължи на партийните отцепници, които се обявяваха за независими, но декларираха принадлежност към друга партия. „Според тогавашния Закон за политическите партии или поне според тълкуването му от тогавашните управляващи партийната субсидия следваше депутата, а не партията, от чиято листа е избран. Голяма част от тези отцепници просто попълваха декларация за принадлежност към друга партия, най-често към ГЕРБ, и партийната субсидия отиваше в касата на „новата“ им партия, а не в касата на партията, от чиято листа са избрани. И логично най-много кинти отиваха в касата на ГЕРБ“, заявява водещият. Той припомня, че тогава Дянков отказа да посочи имената на пристаналите на ГЕРБ, защото имало лични данни.

Утре депутатите ще разгледат в НС предложението на кабинета за промяна в Закона за политическите партии. Проектът спешно бе разпределен по комисии, за да може субсидията за партиите да бъде „закована“ на 11 лв., тъй като сегашният финансов министър Владислав Горанов се оправда, че имало законова дупка, и затова е дал повече пари.

Tagged