„Булгаргаз“ е купил американски втечнен газ

Бизнес и Икономика

България е купила за пръв път американски втечнен природен газ в САЩ в размер на 140 млн. куб. метра, след като „Булгаргаз“ е подписал сделка за доставка през второто и през третото тримесечие, съобщи миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова. Синьото гориво е закупено от регистрираната в Холандия компания „Колмар“, като през второто тримесечие ще бъдат доставени 90 млн. куб. метра втечнен газ, а през третото тримесечие – 50 млн. куб. метра.

Тези количества ще влязат в страната ни през обновения терминал за втечнен природен газ край гръцкия град Ревитуса и после през газопреносната система на нашата страна. Корабът, превозващ втечнен природен газ от САЩ, е пристигнал миналата седмица на гръцкия терминал за втечнен природен газ край град Ревитуса. Според Теменужка Петкова това била още една стъпка към либерализиране на газовия пазар и ясен знак за диверсификация.

Първата доставка в България на газ от САЩ е от американския производител Cheniere, а втората – от американското поделение на British Petroleum, посочи Петкова. „Тази доставка на практика е на цени, конкурентни, по-ниски от настоящите доставни цени. Доставчикът „Колмар“ депозира официално писмо до Министерството на енергетиката и до „Булгартрансгаз“ с ясно заявление за участие в пазара на природен газ на България, като предлага да бъде обсъдена възможността да бъдат проведени преговори и да бъде сключен договор за доставка на втечнен природен газ, който ще бъде в количества, приблизително около 500 милиона кубични метра газ за 5 г., каза Петкова.

Количествата ще бъдат търгувани на бъдещата газова борса, обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Целта била борсата да започне да функционира от 1 октомври. Цената ще бъде тази, която пазарът покаже, че е готов да понесе, коментира Малинов.

Част от закупените количества американски втечнен природен газ ще бъдат нагнетени в газохранилището в Чирен. Те ще са на по-ниски цени от постановените от регулатора. Това щяло позволи от юли „Булгаргаз“ да поиска, макар и символично, поевтиняване на цената на синьото гориво с 0,22%.

Tagged