Д-р Николай Михайлов: Цветан Цветанов е придобит политик в сянка

Политика
Според психолога изборите за ЕП са повод премиерът да промени фасона на собствената си партия
Много по-важно е какво се случи с партиите след евровота. Изборите за ЕП са повод Бойко Борисов да промени фасона на собствената си партия. Това коментира психологът д-р Николай Михайлов в студиото на „Лице в лице”.

Ръководството на ГЕРБ се събра ден след оставката на Цветан Цветанов от всички ключови постове. В партията предстоят промени, които ще бъдат приети на конгрес на 7 юли.

Според Михайлов в момента протича ключов кризисен исторически етап в ГЕРБ.  „Може да се каже, че Борисов взима партията си обратно от Цветанов, който беше в сянката на Борисов, зависим изцяло от него, защото няма никаква политическа тежест, той е придобит политик в сянка, той е познавач на тайни, участник в непубликуеми процедури, които предизвикаха нещо като скандал”, коментира Михайлов.

По думите му репликата на Цветанов „Мен няма кой да ме накаже” е способна да пречупи лидер от типа на Бойко Борисов, защото е пряко предизвикателство към неговата власт в партията.

Според него „дисквалифицирането“ на Цветанов е станало с елемент на унижение, понеже той е предизвиквал с изказвания премиерът и председател на ГЕРБ:

„Цветанов казва, че е на върха: „Ако не съм, съм до този, който не би го направил, защото неговата сила е ограничена от собствения ми партиен суверенитет. Аз съм такава фигура в ГЕРБ, че всяко посегателство към мен би било опасно за лидера на партията”. По тази причина сега, когато Цветанов е дисквалифициран, по всичко личи необратимо”, коментира д-р Михайлов.

Той добави, че Борисов желае да се разчуе, че го отстранява безцеремонно.  „Той съобщава нещо важно за своята партия и за широката публика, ГЕРБ ще влезе в друг режим, свободен от Цветанов, спете спокойно, но започва една драматична очистителна процедура в партията”, обясни още психиатърът и припомни, че заради неговите действия страната ни ще трябва да плаща.

„Цветанов не беше добро присъствие на политическата сцена – демаршите му бяха зле скроени, дори санкционирани от Съда по правата на човека. България е осъдена, тя плаща пари заради неговите правоохранителни произволи. Той в пика на своята политическа сила, както сам я разбираше, във вътрешното министерство, наказваше невинни. Бореше се „Октопод” сценарно, художествено, кинематографично и от това нищо не се получаваше, а хората бяха оневинявани, Цветанов е силен, но неинтелигентен играч”, обясни Михайлов.

Той коментира и оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова:

„Не бих винил Нинова, не беше помислено добре, това беше една стихийна емоционална, на места истеризирана кампания, антикорупционна кампания.Те с елена Йончева обявиха режима за корумпиран, според тях лидерът и режимът, щяха да са разобличени. Но нямаше демонстриран убедителен шок на корупция и това увисна и стана ясно, че кампанията е организирана около слабост, а не около сила, липсваше политика в кампанията на БСП, нямаше го предложението как ще се развива страната”, обясни експертът.

Той добави, че БСП и Нинова са слаба алтернатива на управлението сега.

Tagged