Борисов: Магаре да бях вързал за депутат щяха да го изберат

Политика

Когато правих избори с 90% рейтинг, магаре да бях вързал за депутат щяха да го изберат. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос за ролята на Цветан Цветанов в изборните успехи на ГЕРБ. Той бе попитан за предстоящите местните избори и как партията ще се оправи в отсъствието на Цветан Цветанов.

„Дайте да си говорим сериозно… Дайте да си говорим сериозно. Когато в началото правих избори с 90% рейтинг, магаре да бях вързал за депутат щяха да го изберат“, обясни Борисов. От думите на премиера ясно се разбра, че той смята успеха на европейските избори за изцяло свой.

„Ясно бях казал как трябва да се проведе кампанията, не се съобразиха отчасти с мен, но хората ми гласуваха доверие и много добре знам какво очакват от мен“, обясни премиерът.

Той каза, че ролята на Цветанов при организирането на ГЕРБ ще бъде поета от Изпълнителната комисия, защото досега тя е имала „много малка, почти никаква роля“.

По думите на Борисов ГЕРБ ще тръгне по пътя на „демократичността, плурализма, промените и реформа’. В партията ще се създаде орган за контрол, който ще разглежда жалбите на хората от страната, „без престъпленията“.

В петък ръководството на ГЕРБ се събра след оставката на Цветанов. Участваха членовете на Изпълнителната комисия и областните координатори на ГЕРБ заедно премиерът и партиен лидер Бойко Борисов.

По устав след отстраняването на Цветанов трябва да се свика Националното събрание, в което участие взимат представители на всички общински организации. Това ще стане на 7 юли. Тогава ще освободен не само Цветанов, но и Румяна Бъчварова, която става посланик на България в Израел.

Преди ден Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ, след като преди два месеца се оттегли и от парламента заради скандала „Апартаментгейт“. Той беше неизменният втори до Борисов от създаването на ГЕРБ до днес.

Предстои да се види кой ще го замести начело на предизборния щаб, но е напълно възможно Борисов да резервира този пост за себе си и дори и да не ръководи оперативно работата, да покаже ясно, че втори „цар“ в ГЕРБ няма да има.

По неофициална информация е възможно организацията на структурите, с която се занимаваше Цветанов, да бъде разпределена между няколко души, които „да се отчитат“ пред лидера на партията. Целта е да няма „концентрация на влияние извън Борисов“.

Цветанов коментира оставката не пред медиите, а във Фейсбук, като изказа благодарност за 13-те години съвместна работа в ГЕРБ. Той обясни, че е запазил мълчание до края на предизборната кампанията, защото „изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините“.

Tagged