Хората над 50 да ограничат консумацията на месо и сирене

На доктор

Консумацията на месо и сирене от хора над 50 години е опасна за здравето. Тя носи риск не по-малък от пушенето, съобщава „Медик Форум“, цитиран от БГНЕС.

Изследователи от университета в Южна Калифорния са установили връзка между пристрастяването към сиренето и месото при жените и мъжете с лошото здраве, с което се асоциира преждевременната смъртност. Те са изследвали здравните показатели на хора над 50-годишна възраст. По време на експеримента експертите са анализирали хранителните навици и предпочитания на 6 400 души.

Оказало се, че любителите на животинските протеини е два пъти по-вероятно да умрат преждевременно. Любителите на сирене и месо на тази възраст са четири пъти по-склонни да умрат от ракови заболявания.

„Това е сравнимо с тютюнопушенето“, казват експертите.

Според авторите, активната консумация на протеини, съдържащи се в месото и сиренето, както и в други животински продукти, има отрицателен ефект върху клетките. Това ускорява тяхното разграждане и по този начин насърчава растежа на тумори. Лекарите препоръчват намаляване на консумацията на животински протеин при хора на възраст от 50 до 65 години.

Неотдавна други лекари стигнаха до заключението, че изхвърлянето на червено месо от менюто ще помогне за удължаване на живота.

Tagged