Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП

Политика

Корнелия Нинова е подала оставка като лидер на БСП.

Тя е заявила това по време на откриването на заседанието на Националния съвет на партията. Тя настоява за свикване на конгрес и стартиране на процедура за пряк избор на председател.

Нинова свика спешен пленум на Националния съвет на столетницата след позорната загуба на изборите за Европейски парламент, на които бе бламирана от цялата партия чрез преференциите за Сергей Станишев, които го извеждат на втора позиция в евролистата им.

Нинова възнамеряваше днес да принуди най-висшето ръководство на партията да реши, че ще предизвика избор на лидер на БСП по новите правила, въведени от нея, според които за него трябва да гласува цялата партия, но преди това да накара местните структури на общинско и областно ниво да сменят ръководствата си, за да си подсигури гласовете, с които ще бъде преизбрана.

Нинова се канеше да извива ръцете на Националния съвет, който вече я бламира два пъти, да приеме правилата, по които за пръв път ще бъдат проведени преките вътрешнопартийни избори за лидер, и чак тогава ще подаде оставка, както обеща вчера. Дотогава БСП ще ръководи провалената лидерка.

Tagged