Диетичните газирани напитки ни докарват инфаркти

Вкусно

Сигурно си мислите, че диетичните газирани напитки не са толкова вредни като обикновените? Та нали калориите в тях са много по-малко, а захар въобще няма. Както показало неотдавнашно изследване, това не е така. Редовната употреба на диетични газирани напитки повишава риска от инсулт и сърдечен пристъп. Американската кардиологична асоциация и Американската асоциация за изучаване на инсулта дълго време анализирали влиянието на диетичните газирани напитки върху организма.

В изследването взели участие 82 000 жени на възраст от 50 до 79 години. Около 5,1% от участничките изпивали две или повече изкуствено подсладени напитки дневно, останалите употребявали диетични газирани напитки рядко или въобще не употребявали. Изследването продължило почти 12 години. В групата с участнички, изпиващи две или повече диетични газирани напитки дневно, рискът от инсулт бил с 23%, а рискът от сърдечни заболявания – с 29% по-висок в сравнение с тези, които рядко или въобще не употребявали диетични напитки.

При това жените, които по-рано нямали заболявания на сърцето или диабет, също били в опасност да получат инсулт, ако пиели кока-кола или фанта без захар. Но изкуствено подсладените напитки оказват негативно влияние не само на мозъка и сърдечно-съдовата система. Както показали други по-ранни изследвания, редовната употреба на диетични газирани напитки е свързана също с повишен риск от деменция, и, което е още по-удивително, със затлъстяване.

Така че ако вие сте свикнали да употребявате напитки с изкуствени подсладители, време е да се откажете от този вреден навик. Газираните напитки, разбира се, са вкусни, но те не носят никаква полза за здравето. Отрицателно на организма влияят не само изкуствено подсладените напитки, но и предлаганите в магазините сокове, и студените чайове с ароматизатори. Американската кардиологична асоциация препоръчва на любителите на такива напитки постепенно да преминат на прясно изцедени сокове и вода.

Tagged