Цацаров нареди проверка на партийните субсидии

В десетката

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Върховната административна прокуратура да провери как се отпуска партийната субсидия, съобщиха от държавното обвинение. Поводът е излъчената в Шоуто на Слави Трифонов информация, че вместо по 11 лв. за всеки глас, партиите са получили по 13 лв. Шоуменът се позова на отговор на финансовото министерство, получен по Закона за достъп до обществена информация.

Според него разминаването идва от това, че субсидията се изплаща не за реално подаден глас за всяка формация, а за действителен глас, т.е. пари се дават, дори когато избирателят е посочил опцията „Не подкрепям никого“.

Броят на действителните гласове на последните парламентарни избори е 3 513 490. Общата сума на отпуснатата субсидия е 38 684 384 лв., става ясно от отговора на финансовото министерство. Това обаче означава, че субсидията реално е по 13,23 лв. за всеки глас вместо по 11 лв., колкото трябва да се дават според бюджета за миналата година.

Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, е определена не въз основа на спечелените от тях гласове, а въз основа на всички действителни гласове! Което число обхваща гласовете на всички партии и коалиции, участвали на парламентарните избори, гласовете за независимите кандидати и гласовете „Не подкрепям никого“! Казано простичко – вие „не подкрепяте никого“, но държавата взима 11 лева за вашия протестен глас и ги дава на партиите, които вие не подкрепяте. Благодарение на това преразпределяне се оказва, че партиите всъщност получават 13,23 лева на глас„, написа Трифонов във фейсбук.

Разпоредената от Цацаров проверка трябва да установи дали субсидиите са разпределени според закона. В него ясно е записано, че парите се разпределят според броя получени гласове от всяка партия или коалиция, а не се смята общият брой валидни гласове.

За нуждите на проверката информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата. За целите на проверката ще бъде потърсено съдействието на Сметната палата, в съответствие със законовите ѝ правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии„, се казва в съобщението на прокуратурата.

Tagged