Полковник от ФСБ взел подкуп от 850 000 долара

Европа и Светът
Той е наблюдавал борбата с престъпността в банковия сектор

Началникът на отдел в управление „К“ на ФСБ Кирил Черкалин е обвинен в получаване на подкуп в размер на 850 000 долара, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Според следователите полковникът е получил рушвета от цивилен чрез посредник. Черкалин бе арестувана в края на април. В същото време бившите му подчинени Дмитрий Фролов и Андрей Василев., които бяха уволнени от органите „поради компрометиращи обстоятелства“, бяха арестувани. Те са заподозрени в измама.

Както съобщават медиите, по време на претърсванията в дома на полковника и в неговия офис, служителите на правоохранителните органи са открили големи суми, колекции от часовници и бижута. Според журналисти, Черкалин наблюдава борбата срещу престъпността в банковия сектор, и получил подкуп във връзка с редица случаи на престъпни измами в банки.

В допълнение, според следователите, през 2011 г. Фролов, Василев и Черкалин казали на бизнесмена Сергей Гляделкин, че могат да го доведат до наказателна отговорност, в резултат на което той се съгласил да прехвърли на изнудвачите своя дял в уставния капитал на една фирма. Щетите възлизат на 490 милиона рубли.

Tagged