Съдът остави Ветко Арабаджиев окончателно в ареста

В десетката

Апелативният специализиран съд остави окончателно в ареста Ветко Арабаджиев. Той потвърди решението на първата инстанция, като се мотивира с обосновано предположение, че бизнесменът е извършил престъпленията, за които е привлечен като обвиняем. Освен това съдът реши, че има риск той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Началото на заседанието се забави заради възникнали спорове около разминаването между испанския текст на заповедта за екстрадиране на Арабаджиев и българския му превод. В документите, изпратени от Испания, пише, че бизнесменът се екстрадира за участие в организирана престъпна група за пране на пари. В българския превод обаче е пише „данъчни престъпления“. Според законодателството, Арабаджиев може да бъде задържан под стража и съден само за това, за което е екстрадиран, заяви адвокатът на задържания – Илиян Василев.

На това отгоре се оказа, че сред материалите по делото има още един документ, но само на английски език. Той също трябва да бъде с превод и не можеше да бъде взет под внимание при гледането на мерките за неотклонение.

Според прокуратурата обаче не е от голямо значение за какви обвинения точно Испания е екстрадирала Арабаджиев, защото и в двата превода „логиката е една и съща“.

В крайна сметка съдия Галя Георгиева отхвърли възраженията на защитата и заседанието се проведе без допълнителен превод и уточняване.

Tagged