Народното събрание гласува рокадите в кабинета, ДПС против

Политика

От Движението отрекоха Порожанов да е бил назначен по настояване на Делян Пеевски.

Парламентът гласува днес последните рокади в кабинета „Борисов 3“. Мнозинството прие оставката на Румен Порожанов като министър на земеделието и храните и веднага след това назначи Десислава Танева на поста.
Оставката на Порожанов бе приета със 121 гласа „за“ и 5 „против“.

Срещу освобождаването му са гласували депутати от ДПС.

По-късно от Движението обясниха, че гласували така, защото имали принципна позиция и са против „това правителство на националисти и популисти“. Ако оставка и предложението за нов министър бяха подложени на гласуване поотделно, щяхме да бъдем „за“ освобождаването на Порожанов и „против“ назначаването на Танева, обясни Халил Летифов.

От ДПС отрекоха Порожанов да е бил назначен по настояване на Делян Пеевски. Припомняме, че вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че оставката на министъра бе поискана със закъснение от Борисов, защото той не е назначен от него, а му е спуснат от други хора. От ДПС не виждали доказателства за това твърдение. В кулоарите на парламента депутати от „Обединени патриоти“ отказаха да коментират дали Порожанов е посочен от ДПС. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче обясни пред репортерите, че „ДПС продължават да кадруват и дерибействат“.

Новият министър на МЗХ Десислава Танева увери, че веднага ще бъде отстранена зам.-директорката на Фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова. Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере вчера, че уволнява Порожанов именно защото не я е отстранил от поста, въпреки че обеща това още преди две седмици. Името на Багдатова бе замесено в скандал с къща за гости. Телефонният й номер е вписан като лице за контакти в сайта на къща за гости, строена с европари.

Tagged