КЗП: Храните в Европа много по-качествени и евтини от нашите

Икономика

Комисията за защита на потребителите (КЗП) оповести на пресконференция днес резултатите от проведеното проучване на пазара на храни и спиртни напитки и на големите им дистрибутори в Европейския съюз.

При направените изследвания е установено, че продукти от един и същи бранд били с различен състав и цена. Това каза пред журналисти ръководителят на Дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните. Той обясни, че от направените анализи най-фрапиращ е бил случаят, при който са били установени огромни разлики в качеството на адаптирано мляко за малки деца, където калцият, калият и фосфорът са били с два пъти по-малко съдържание от същия продукт в Европа.

„Една марка, един производител, а разликата е качествена“, подчерта той.

Изводът от проучванията е, че проблемът с двойния стандарт при храните наистина съществува. Пробите, които са взети, били еднакви за целия Европейски съюз. От Германия и Австрия били взети проби от 30 продукта. Анализът на съдържанието в 7 продукта показал различия, при някои от тях съществени. В 15 от изследваните 20 продукта, продуктите били по-евтини в Европа от тези в България.

През 2018 г. агенцията е решила да продължи изследването, като е взела мерки да разшири изследваните групи храни. Взети са 31 проби от Италия, Франция и Швейцария. Вторият етап показа отново не толкова съществени различния в състава на продуктите, но се отчетени големи разлики в цените.

„Трябва да има равно третиране на потребителите.“, заяви и председателят на Комисия за защита на потребителите Димитър Маргаритов и припомни, че потреблението на българите в последните години нараства.

Маргаритов отбеляза, че проучването за двойния стандарт при храните е извършен от професионалисти и експерти, затова и смята, че резултатите, които ще се придобият от него, ще бъдат обективни.

„Планира се КЗП да закупи спиртни напитки, макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, подправки и консерви и те ще бъдат подложени на изпитване, за да излязат резултатите, дали има наличие на двоен стандарт“, посочи Маргаритов. По думите му за тази цел са организирани работни групи от КЗП, БАБХ, Министерството на икономиката и потребителски организации.

Крайната цел на проучванията е да бъдат въведени санкции при откриване на различно количествено съдържание в продуктите, като производителят да не може да се оправдае със вкусовите предпочитания на потребителите от съответната държава, която е ощетена.

Снимката е илюстративна

Tagged