ВМРО иска затвор и високи глоби за клевети и обиди от политици

Политика

Депутатите от ВМРО са внесли проект за промяна в НК, който предвижда лишаване от свобода за политически лица, осъдени за обида или клевета. В момента и двете деяния се наказват само с парична глоба и обществено порицание – независимо от това дали осъденият заема публична длъжност или не.

Новата идея на ВМРО гласи следното:

„За обида или клевета, извършена от народен представител, член на Министерския съвет, член на Европейския парламент или Европейската комисия от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия, или негов заместник, наказанието е лишаване от свобода до 4 години и глоба от 10 000 до 15 000 лева“.

Вносителите на предложнието са 10 депутати от ВМРО, начело със зам.-председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

В мотивите на предложението се подчертава, че предизборната кампания от 2019 г. е поводът за тази инициатива.

„Все по-често в публичните прояви на различни политици, представянето на платформи и идеи няма, но те изобилстват от обидни думи и изрази към други политици, представяне на неверни твърдения за дейността им, приписване на неизвършени различни престъпления, както и разгласяването на опозоряващи личността твърдения, които не отговарят на истината“, се казва в документа.

„Предложеният размер на лишаването от свобода ще изключва възможността извършителят да бъде освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, а предложеният размер на наказанието е съобразен със заплащането, което тези категории лица получават“, пишат още от ВМРО, според които наличието на заплаха със затвор щяла да има „сериозен превантивен ефект“ и да помогне за „възстановяването на нормалния политически диалог“.

Чл. 69 на конституцията гласи, че: „Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание“. Жалбите за обида или клевета се разглеждат като престъпления от частен характер – пострадалото лице трябва да докаже извършеното нарушение на закона. Конституцията посочва още, че депутатите не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да се възбужда наказателно преследване освен за престъпления от общ характер (т.е. с водено от прокуратурата досъдебно производство).

Tagged