Адвокатът на семейството от катастрофата с Местан: Може да се повлияе на процеса

В десетката
Той обясни, че се проверява кой е направил обаждането до 112 след инцидента

До няколко дни трябва да бъде прецизирано обвинението срещу Лютви Местан, защото има и други пострадали при катастрофата, освен детето. Това заяви в предаването „Тази сутрин” адвокатът на пострадалото семейство при инцидента – Николай Димитров.

„Хората са много изплашени, имаме притеснения, че може да повлияе на процеса”, заяви още адвокат Николай Димитров. Лютви Местан не е случаен човек, той е проводник на интересите на съседна държава в България, каза адвокат Димитров.

Той обясни, че се проверява кой е направил обаждането до 112 след инцидента и дали е изпратен специален патрул, дали има обаждания до различни институции.

Адвокатът отбеляза, че експертизите ще докажат дали майката е била с колан и дали детето е било в столче.

По думите му скоростта на движение на двете коли ще я определи експертизата по делото, но за своите клиенти той посочи, че са се движили със скорост 90 км в час.

„Излизайки от път без предимство, спрял или не на знака „Стоп”, той не се е уверил, че по пътя с предимство пристига кола. Той не е изпълнил своето задължение и не е спрял на знака стоп.

Дори и да е спрял той не е следвало да продължи маневрата, тъй като негово задължение е едва когато се убеди, че няма други участници в движението, тогава той да излезе. Сблъсъкът е настъпил на пътя с предимство”, обясни още адвокат Димитров.

Задължението на участниците в движението при знак „Стоп“ не се изчерпва само с натискане на педала, той трябва да се увери, че никой не се движи по пътя с предимство, за да премине, добави той. По думите му пострадалите са видели много ясно колата на Местан, но са предположили, че той ще изчака на знак „Стоп“.

Не мога да кажа дали ситуацията е била подценена. Основната причина за инцидента е излизането от път с предимство и неспазването на знак „Стоп“, заяви още адвокатът.

Tagged