Частна фирма ще търси корупция в КПКОНПИ срещу 70 000 лева

В десетката

Колко е ефективна работата на КПКОНПИ и има ли корупция в държавната администрация? На този въпрос отговор ще търси частна фирма, а цената за оценката й е 70 000 лева. Антикорупционната комисия е обявила обществена поръчка за фирма, която да изработи „методология на ефективността на антикорупционните политики“. Освен оценка, в проекта е заложено и създаване на отворена платформа, чрез която да се общува с други заинтересовани страни.  Цената на поръчката е 68 хиляди лева без ДДС. Средствата трябва да дойдат от европейския фонд „Вътрешна сигурност“, пише „Медиапул“.

В документацията към обществената поръчка е записано, че изграждането на система за мониторинг на резултатите от антикорупционното законодателство „е от ключово значение за ефективността на антикорупционните политики“.

Системата ще се ползва и за оценка на „равнището на административна корупция“, оценка на политиките за борба с нея и наблюдения на „прилагането на антикорупционни политики в ключови публични институции – МВР, агенция „Митници“, съдебната власт, системата на здравеопазването“.

Наблюдението върху нивата на корупцията в администрацията ще се прави два пъти годишно, става ясно от поръчката. Ще се оценява честотата на даване на подкупи от гражданите и оказваният върху тях корупционен натиск, обясняват авторите на заданието.  Веднъж годишно ще се оценява и колко са ефективни политиките за борба с корупцията.

Интересното е, че оценките ще се правят от самите проверявани институции – те ще предават доклади за собствения си напредък в борбата с корупцията.

Социологически проучвания също ще проверяват ефективността. Резултатите от проучванията ще се качват на уеб-платформата, става ясно от поръчката. Целта е по този начин в наблюдението на антикорупционните политики да се включат неправителствени организации и граждани. В платформата ще се качват и резултати от социологически проучвания, както и материали, свързани с борбата с корупцията.

Платформата ще може да се ползва след регистрация с потребителско име и парола. Тя трябва да работи с най-популярните интернет браузъри и да бъде достъпна от мобилни устройства. Предвижда се и функцията за embed/вмъкване на съдържание от социалните мрежи, пише в поръчката на КПКОНПИ.

Tagged