Борисов: Грешката ми беше, че не ходих на гости на министрите си

Политика

Той отхвърли тезата, че „Апартаментгейт“ може да се разглежда като диагноза на цялата власт на ГЕРБ.

Най-голямата ми грешка беше, че не ходих на гости на министрите ми, на кметовете ми, да видя къде живеят и в какви къщи, както и че не се поинтересувах към данъчните им декларации. Това коментира премиерът Бойко Борисов в ефира на „Панорама“ по БНТ по повод продължаващия скандал с имотите на властта. „Ако бях отишъл и бях видял, много по-бързо щях да взема мерки“, добави той.

„Нося отговорност, че не съм се поинтересувал кой къде живее. Аз съм се родил, живея и ще умра в къщата си в Банкя. На президентските вили постоянно се правят ремонти. Аз не съм позволил лев да се даде за моята къща в Банкя“, заяви Борисов.

Премиерът заяви, че изходът от скандала е ясен и категоричен – всеки, попаднал в ситуация да има съмнения за имотни измами около него, ще понесе тежки наказания и ще подаде оставка от всички заемани от него постове. Освен това подаването на оставка ще е половината наказание – МВР и прокуратурата водят разследвания, които ще доведат до наказателна отговорност. „Или ще върнат парите, или ще им бъдат конфискувани къщите“, категоричен бе Борисов.

Той отхвърли тезата, че „Апартаментгейт“ може да се разглежда като диагноза на цялата власт на ГЕРБ. По думите му партията си остава честна и дисциплинирана и оставките са начин тя да остане чиста и близка до народа. „Колкото трябва, толкова още оставки ще приема. Аз съм направил ГЕРБ и досега тя работеше перфектно“, каза Борисов.

По думите му другите партии, които опозиционните партии в миналото са приватизирали цели цели сгради с асансьори, а сега обвинявали Цветан Цветанов, че си бил купил апартамент с асансьор. „Мога с часове да ви говоря за направеното – магистрали, опери, театри и т.н. Един асансьор, една тераса, една къща за гости да ни спънат…“, коментира Борисов.

„Всичко хубаво, което се е случило в тази държава през последните години, сме го направили ние. От метрото до Южната дъга, от Северната Тангента до Струма, Марица, Тракия и всичко останало – те не могат да го боядисат това, което ние сме го построили“, заяви още премиерът.

По темата за завода на Volkswagen в България Борисов призова за търпение. Досега целият борд на директорите на германския автопроизводител със собствен самолет идва в България за среща с него преди вземането на решение.

За предстоящите избори за европейски депутати на 26 май премиерът заяви, че няма да подаде оставка, ако ГЕРБ претърпят поражение. Причината е, че според него няма по-добра алтернатива на партията му.

Tagged