Прокуратурата атакува в 5 града заради измами с евросредства

В десетката
Държавното обвинение се хвали, че заедно с МВР и ДАНС провежда операция в София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас

И Прокуратурата, МВР и ДАНС откриха, че в България има измами с евросредства и се похвалиха още рано сутринта с мащабна операция по темата. Това става ясно от официално съобщение. Според него „днес, 2 май 2019 г., Специализираната прокуратура, съвместно с МВР и ДАНС, извършва действия по разследване на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас за престъпления по чл. 248а, ал. 2 и ал. 5 от Наказателния кодекс – измами със средства от европейски фондове“.

Вероятно акцията е по делото срещу алкохолния бос Миню Стайков, който бе арестуван през септември миналата година. Още тогава прокуратурата твърдеше, че той бил участвал в измами по програмата „Млад Фермер” и е злоупотребявал с европейски пари. В съдебна заседание по мярка за неотклонение от прокуратурата цитираха показания на деветима свидетели, чиито родители работели във фирмите на Миню Стайков и са кандидатствали за пари по европейската програма „Млад фермер“.

„Той е използвал лица, които са до 28 години, каквото е изискването за участието в тази програма, да регистрират себе си като еднолични търговци, които да участват в програмата, по която отпускат средства. Към момента сме установили, че към седем милиона лева са усвоените средства по програмата, и съответно така наречените обратни писма, с които те обявяват, че придобитите от тях суми ще бъдат предадени на господин Стайков“, твърдеше тогава прокурор Димитър Петров. Не става ясно защо прокуратурата чака седем месеца, за да се занимава с тази линия на обвиненията или пък операцията е, защото темата е модерна през последните няколко дни.

Tagged