32 фалшиви къщи за гости засега

В десетката

От проверените 110 близо една трета са менте

Седмица след заканата на властта за мащабна прокурорска проверка на къщите за гости по европроекти вече са установени 32 обекта, които не функционират като такива и собствениците им трябва да възстановят субсидията изцяло. Това докладва на заседанието на МС земеделският министър Румен Порожанов. Припомняме, че проверката бе наредена от главния прокурор Сотир Цацаров след медийния отзвук на имотните афери на властта. Най-коментираното луксозно имение е край Сандански – на вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. То е построено по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) като къща за гости. По това време шеф на разплащателната агенция по ПРСР – Държавен фонд „Земеделие“, е Румен Порожанов.

До момента са проверени над 110 къщи, или 18% от всички обекти, наложени са финансови санкции за над 10 млн. лв., отчете министърът. След това Порожанов благодари на премиера Бойко Борисов, че при стария програмен период 2007-2013 г. са построени 746 къщи за гости по проекти на ПРСР в населени места извън големите курорти. Премиерът заяви, че целта на ПРСР е да подпомага туризма и че много къщи за гости се използват по предназначение. За съжаление винаги се намирал някой, който да опорочи програмата, и затова към днешна дата тя била затворена. „Има ли виновни – да се уволняват и да се дават на прокурор веднага! Безкомпромисно“, разпореди се Борисов. После се оправда, че „нито е ходил в апартаменти, нито в къщи за гости, нито има как да знае“. „Плащаме, и то добри заплати на контролни органи, които всичко това е трябвало да установят или вече да са приключили конфискацията. Безкомпромисно!“, разлюти се премиерът.

Борисов се похвали, че той е разпоредил мегапроверката на къщите за гости. Инспекцията ще обхване и фирмите строители на къщите за гости, съобщи след заседанието вътрешният министър Младен Маринов.

Основният виновник за злоупотребите е контролиращият орган фонд „Земеделие“, заяви в телевизионно интервю бившият земеделски министър Мехмед Дикме. „Фонд „Земеделие“ допусна безогледно да се строят къщи, за които, ако предварително бяха направени разчетите и анализите, щяха да разберат, че са къщи за лично ползване, а не за обществено“, посочи той. Според него в случая с Манолев има и злоупотреба със служебно положение. Дикме е категоричен, че въпреки 5-годишната давност държавата може да си върне имотите, построени като къщи за гости, ако се докаже, че не са използвани по предназначение.

Tagged