Хъркането разрушава черепа

На доктор

Много хъркащи хора смятат, че единственото неудобство в живота им е раздразнението, което предизвиква тяхното хъркане у близките им. Но силното хъркане, причинено от едно широко разпространено разстройство, известно като обструктивна сънна апнея, затруднява процеса на извличане на спомени от мозъка. Изследване показало, че при пациентите с апнея с годините качеството на спомените се влошава. Те не могат да си припомнят отделни детайли като имената на колегите или адресите на жилищата, които някога са обитавали. Изследването показало, че сънната апнея разрушава определени участъци на мозъка, което е свързано с недостиг на кислород.

Засега не е ясно дали този процес води до по-нататъшна деградация на мозъка с развитие на старческо слабоумие или други нарушения. Но може да се предположи, че радикалното лечение на сънната апнея ще помогне на хората с времето да съхранят по-качествена памет и да се защитят от някои неприятни „бели петна” в нея. Едновременно с влошаването на паметта силното хъркане води до изтъняване на черепа. До такъв нерадостен извод стигнали американски изследователи. Те изяснили, че силното хъркане е способно да отслаби човешкия череп.

По неясни засега причини страдащите от сънна апнея хора имат с 1,23 мм по-тънък череп, отколкото тези, които не хъркат. По думите на изследователите ерозията на костите на черепа до 1 мм вече е достатъчна за развитие на опасно за живота изтичане на цереброспинална течност или ликвор, което възниква в момента, когато тази течност, защитаваща мозъка и гръбнака, протича през изтънелите стени. Това провокира подобни на старческо слабоумие симптоми, а така също кома, инсулт и дори смърт.

Традиционно ликворът е свързан със затлъстяването, женските хормони и средната възраст. Затлъстяването пък води и до възникване на сънна апнея в много случаи.
Междувременно, въпреки че днес медицината предлага богат арсенал от средства за борба с хъркането, нито едно от тях още не е доказало своята универсална ефективност.

Tagged