Висш магистрат разкри как Пеевски кадрува в съдебната власт

В десетката
Избор без подкрепа от лошите е невъзможен, твърди бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов

Кадруване по върховете на съдебната власт извън Висшия съдебен съвет и лобиране на политици за партийни дела. За това разказа публично районният съдия Методи Лалов, който преди 3 г. беше председател на Софийския районен съд. Откровенията на Лалов дойдоха по време на форум за независимостта на съда, организиран от инициатива „Правосъдие за всеки“ и гражданско движение БОЕЦ. По време на конференцията председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов за пореден път постави въпроса за зависимостите в съдебната власт.

Лалов разказа две показателни случки, без обаче да назовава имена. Пред „Сега“ той обясни, че спестява имената, тъй като е сигурен, че другите участници в събитията няма да ги потвърдят. Първата е от 2012 г., преди да бъде избран за шеф на районния съд – пост, който напусна предсрочно като знак на несъгласие с политиката на тогавашния Висш съдебен съвет. Тогавашната председателка на Софийския градски съд Владимира Янева обяснила на Лалов, че за да бъде избран, трябва да има подкрепата на шефа на Върховния административен съд – по това време Георги Колев. Затова и тримата се видели в столично заведение.

Но случайно там се появил и „корпулентен“ политик, който се познавал с Янева и Колев. Политикът имал друга среща, но дошъл на масата при тях. „Попита какво става тук? Те му обясниха – ами тук сме се видели, за да обясни това момче, каза Георги Колев, за своята концепция и евентуално да получи подкрепа и от мен. Аз знаех, че избор без подкрепа от лошите няма да има, невъзможно е. В този момент този корпулентен политик, твърде известен, знаете, каза – ама да не стане така, и сега цитирам – да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов (Веселин Пенгезов, председател на Софийския апелативен съд, а сега редови съдия и подсъдим за злоупотреба с евросредства, б.а.), който аз водих при Ахмед Доган.“ Това разказа публично съдия Лалов преди седмица, се чува във видео, разпространено от „Свободна Европа“. Според „Свободна Европа“ политикът е Делян Пеевски.

„Не разчитам на институции, казах го на такъв форум, за да чуят хората“, обясни Лалов защо говори едва сега, а не е сезирал Висшия съдебен съвет например.

Втората показателна случка, разказана от Лалов, е от 2015 г., когато той вече е председател на районния съд. Тогава при него дошъл „юрист с голям принос към днешното състояние на законодателството“. По това време въпросният юрист е депутат. При Лалов го пратил върховен съдия. „Очаквах или да поиска нещо нередно, или да говорим за законодателни промени, които ще облекчат работата на районния съд“, разказа Лалов. Политикът обаче от вратата си казал, че има изпълнително дело срещу партията му, което трябва да се забави и около него да не се шуми. Ставаше дума за 21 хил. лв., които политическата сила не е платила за наем на къща в полите на Витоша. Лалов му казал, че ако си представят, че заради помощта за решаване на сградния проблем на съда, си мислят, че са си купили съд, бъркат. И отпратил политика. По време на председателството си Лалов успя да премести Софийския районен съд в т.нар. военно НДК.

Tagged