Йончева: Какво още крие АПИ?

Политика

Агенция „Пътна инфраструктура“ очевидно не желае да бъде извършена независима проверка на българските пътища от независима европейска лаборатория. Това заяви на пресконференция в централата на партията водачът на листата на БСП за предстоящите избори Елена Йончева.

Тя обясни, че още на 18 декември миналата година левицата е поискала такова разрешение от АПИ да се направи проверка на основните магистрали и пътища, строени и ремонтирани през последните 5 години, защото такъв е периодът на устойчивост. По думите й става въпрос за магистралите „Тракия“, „Хемус“, „Струма“, „Марица“, пътят Видин-Кулата и Околовръстния път. Тя допълни, че на 15 март е внесено и второ писмо, в което е поискана независима проверка на конкретни 46 точки. „Поискахме и цялата техническа документация, свързана с тези точки. Отново нямахме отговор, коментира тя. По думите й на 18 априб е внесено трето писмо, но АПИ очевидно не желае да бъде извършена независима техническа експертиза в европейска лицензирана лаборатория.

Нашият въпрос е какво крие АПИ, попита тя.

Елена Йончева обясни, че още през януари месец са представени документи и са внесени в прокуратурата. Тя поясни, че от документите се вижда, че община Своге е поискала от АПИ проверка и ремонт на опасния участък, където са загинали 20 души. Ние представихме този документ в прокуратурата. Още тогава казахме, че износващият пласт в този участък е с подменено съдържание, заяви тя и поясни, че част от твърдите частици са били заменени с варовик. Водачът на листата на левицата обясни, че това на практика намалява себестойността на изразходваните материали, което от своя страна намалява сцеплението на пътя. Ние считаме, че една независима проверка в европейска лаборатория би била от полза както за българските граждани, така и за самите строители, заяви тя.

Йончева коментира, че днес строителите, по мнение на експерти, връщат около 40% от стойността на самия път към политиците, които ни управляват, за сметка на качеството на пътищата и за сметка на нашето здраве и нашия живот.

Смятам че една независима проверка е изключително важна, защото тя ще попречи в бъдеще да бъдат правени такива престъпления със здравето и живота на българите, заключи Елена Йончева.

Tagged