Гешев: Очаквахме Петко Дюлгеров да се отметне – и циганите така правят

В десетката
Ако искаш да си политик, направи си партия, казва зам.-главният прокурор по адрес на Лозан Панов

Ако искаш да си адвокат – напусни магистратурата и си намери клиенти. Ако искаш да си политик – направи си партия.

Тези послания, отправи днес и заместник-главният прокурор Иван Гешев към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от ефира на БНТ. Думите са познати едно към едно от изказванията на Сотир Цацаров, Бойко Борисов и др.

Гешев говори за делото „Иванчева“, приключило на първа инстанция с осъдителни присъди и 20 години затвор за бившата кметица на „Младост“, като го обвърза с „олигарси и журналисти, които им служат“ и с името на Панов, когото НПО постави редом до Иванчева като флагман на борбата срещу репресията на държавата.

Според Гешев борбата с корупцията тепърва започвала и имало отпор от страна на „някои хора“. Коментарът му бе в контекста на делото срещу Десислава Иванчева.

„Сега, когато тази борба започва, – това между другото е дребна битка – някои хора се уплашиха, че ще се случи и с тях същото: че няма да има последици и се опитват да настроят обществото, като казват, че зад това дело се случва нещо друго, а не справедливост. По това дело бяха събрани всички възможни доказателства. Колеги с 30-годишен опит са казвали, че не са имали толкова много събрани доказателства“, посочи Гешев.

И разказа как чел критичния към властта вестник „Капитал“ – че доказателствата са паднали, други са олекнали.

„Няма такова нещо. Това е манипулация от политически сили и олигархични интереси – определени журналисти обслужват тези интереси“, атакува медиите заместникът на Сотир Цацаров по антикорупцията.

По повод един от другите подсъдими по делото – Петко Дюлгеров, който се отказа от първоначалните си показания, Гешев заяви:

„Това, че Дюлгеров ще се откаже от показанията, го очаквахме. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите включително по делата. Това е масово. Той после не даде обяснения пред съда, даде обяснения пред журналистите, а мястото за даване на обяснение е пред съда.

Бих посъветвал г-н Дюлгеров да даде обяснения пред съда – ще има втора инстанция, да обясни. Това негово действие е елементарно – говорим за защитна стратегия.“

По повод на това, че съдът не допусна четенето на пълните СРС-та, Гешев се обяви за пълна прозрачност: „Ние искаме гражданите да чуят всички СРС-та. Ама дайте го на медиите – да се сканират всички СРС! Ние искаме публичност“.

След което пак съзря конспирация:

„Това дело се използва и преекспонира, за да се удари Специализираната прокуратура. Ако имаше оправдателна присъда, щеше да има искания за закриване на спецпрокуратурата, за оставки на главни и зам-главни прокурори. Това е политическият аспект – никой не го интересува криминалния аспект.“

На въпрос за намерението на Иванчева и заместничката й Биляна Петрова да го съдят за клевета, зам.-главният прокурор получи дежа вю:

„Това не е тяхно ноухау. Този натиск върху магистрати започна с делото „Килърите“. Творчески този метод беше приложен от едно лице, което вие медиите наричате Крокодила, (осъденият за въоръжени грабежи и стреба по полицаи Емил Милев, б.р.) така че тя използва едно готово ноу хау. Използва всеки случай за медийна известност. Аз не се притеснявам от това нещо. Възприемам го по-скоро като ответна реакция за работата на прокуратурата. При засегнати за милиарди интереси, хора с милиарди са в арестите в момента…“

Гешев отново даде заявка, че няма апетити към мястото на Цацаров, чийто мандат изтича в края на годината. И изброи защо – там имало твърде много интереси на олигарси, на олигарси, които искат да сложат на тази позиция свой човек, на подсъдими, на журналисти, на политика на съдебната власт…

И тук „изплю камъчето за Лозан Панов“:

„Защото за никого не е тайна каква позиция приема председателят на ВКС, която за мен е потресаваща“.

„Не бих възприел да има подкрепа на НПО („Правосъдие за всеки“, б.р.) в моя подкрепа. Не искам да ми се обвързва името с хора, които са разследвани – бик хазал аз. Ако ти искаш да си адвокат, ставаш адвокат, търсиш си клиенти и съдиш прокуратурата, ако искаш да си политик – правиш си партия. Това е навлизане на политиката в съдебната власт“, заяви Гешев.

От интервюто стана ясно още, че в началото на следващия месец ще има яснота относно екстрадицията на Ветко и Маринела Арабаджиеви от Испания. От телефонните им разговори обаче ставало ясно, че те са се опитвали да укриват информация, както и че били набирали такава за самия Гешев и за съдии.

Tagged