Дарения за над 500 млн. евро са събрани за „Нотр Дам“

Свят

За броени часове дарения за над 500 милиона евро са събрани за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“ в Париж.

Огромен пожар в понеделник вечер унищожи покрива на величествената сграда, огнеборците се бореха със стихията с часове, по обед пламъците бяха напълно потушени. Пожарникарите обаче ще останат на място през целия ден.

Разследване за причините за пожара вече започна. Успяхме да потушим напълно пожара. Сега архитектите и експертите трябва да определят обхвата и възможностите за работа вътре в сградата“ коментира официалният представител на Корпуса на пожарникарите от Париж Габриел Плюс.

Президентът Емануел Макрон вече обяви кампания за възстановяването на „Нотр Дам“. Готовност да изпратят реставратори и архитетки заявиха и редица държави от Европа и света. Вече е сформиран Съвет от специалисти от научното отделение на полицията, които трябва да определят кои реликви трябва първи да бъдат изнесени. Мащабът на загубите може да е по-малък, отколкото се смяташе преди, стъклените цветни витражи са оцелели.

Структурата на катедралата е запазена и основните произведения на изкуството са поставени на сигурно място, благодарение на комбинираното действие на различните служби на държавата, които работят заедно, коментират пожарните служби и отбелязват, че двама полицаи и един пожарникар са леко ранени по време на операцията.

След първоначалния оглед на сградата, следователите смятат, че е по-вероятно пожарът да е инцидента, а не умишлен палеж. Парижката прокуратура заяви, че е започнала разследване, няколко полицейски източника коментират, че засега се работи върху предположението, че пожарът е случаен. Ние подкрепяме хипотезата за инцидент, коментира прокурорът на Париж Реми Хейц, добавяйки, че 50 души работят по разследването, което се очаква да бъде дълго и сложно.

Той уверява, че ще се направи всичко възможно за установяване на произхода на пожара и потвърждава, че изслушванията на свидетели продължават. Парижки следователи разпитват работниците, които са били ангажирани с възстановяването на катедралата.

Най-богата фамилия във Франция – Пино ще деблокира 100 милиона евро чрез инвестиционната си компания за катедралата. Милиардерът Бернар Арно се присъедини и обяви, че ще дари 200 млн. евро.
Еманюел Макрон обеща, че Франция ще възстанови „Нотр Дам“, „ще я изградим заедно. Без съмнение това ще бъде част от френската съдба и нашият проект през следващите години, каза Макрон пред катедралата малко преди полунощ.

Tagged