Лютви Местан: Спрях на знака „Стоп“

В десетката

Другият шофьор: Не очаквах да продължи, прецених, че той ще спре на знака Стоп

Инцидентът на пътя към ГКПП „Маказа“, при който загина 6-месечно бебе, е бил невъзможен за предотвратяване. Това твърди лидерът на ДОСТ Лютви Местан, чийто автомобил участва във фаталната катастрофа.

„Единственият шанс да не се бе случило това, е да не бях там“, заяви Местан пред бТВ. Към лаконичния си коментар той добави, че е спрял на знака „Стоп“, но това не е помогнало за предотвратяване на трагедията.

Различна e версията на Юсеин Ахмед Т., шофьор на BMW-то, което се сблъска с фолксвагена на Местан. Пред полицаи и близки Ахмед, който е със спукан прешлен, казал: „Не очаквах да продължи. Видях фолксвагена, можех да спра, но прецених, че ще той спре на знака „Стоп“, не очаквах да продължи!“

„Спря, огледа се наляво и потегли. След като потегли, се чу голям трясък и се видя дим. С такава скорост се движеше момчето, стана за секунди”, заяви пък очевидецът Мустафа Исмаил.

В района допустимата скорост е 90 км/ч.

Лютви Местан е задържан за 24 часа. Срещу него няма повдигнато обвинение. Първоначално той беше в болницата под полицейско наблюдение, след което бе откаран с патрулка в ареста на полицията в Кърджали. След обстойни медицински прегледи е преценено, че той е годен за задържане.

Пътният инцидент стана малко след 13:30 ч. днес на главния път за „Маказа“, на няколко километра след Момчилград. Колата на Местан влиза в главния път от разклонение на село Загорско и засича движещ се автомобил, в който е пътувало семейство. Колата изхвърча на 50 метра в близкото дере и се прекатурва няколко пъти. Загива 6-месечно бебе. Майката, 10-годишно момченце и бащата са в болница.

Общинският лидер на ДОСТ Мустафа Исмаил, който е шофирал след Лютви Местан, обясни, че лидерът на ДОСТ е спрял на знак „Стоп“ преди да излезе на главния път.

По информация на окръжния прокурор на Кърджали има образувано досъдебно производство за катастрофа по непредпазливост и причиняване на смърт на едно лице. Алкохолните проби и на двамата водачи са отрицателни. Взета им е проба за употреба на наркотици.

Tagged