Кошмар за САЩ: Русия и Китай започнали лов за падналия в Япония F-35

Свят
И Пекин, и Русия имали отлични умения за реконструкция, обратен инженеринг и копиране
Във вторник японските военни заявиха, че са загубили изтребител F-35 на 84 мили от източното крайбрежие на префектура Аомори в Тихия океан, съобщават Business Insider и украинското електронно издание „Страна“, цитирани от Агенция Фокус.

„Американците считат, че Русия и Китай ще направят всичко възможно, за да намерят разбилия се самолет. Ако го намерят и успеят да го реанимират, това може сериозно да подкопае превъзходството на американската авиация, което САЩ се надяваха да запазят през следващите няколко десетилетия“.

Русия и Китай вероятно не биха могли да възстановят всички функции на F-35, но всяка от неговите технологии, оказала се в ръцете на други страни, ще бъде удар в самото сърце на американските военни.

Генералът-лейтенант в оставка от военновъздушните сили (ВВС) на САЩ Дейвид Дептул заявил пред Business Insider: „Същината е, че ако Япония и Америка не успеят бързо да си върнат самолета, това ще бъде нежелателно за бъдещето на ВВС на САЩ“.

„Китай и Русия са готови да платят скъпо, за да получат загубения от Япония F-35 и това е проблем“, пише в своя блог в „Туитър“ Том Муур, експерт по Русия и разпространението на оръжие.

Реално, ако Русия или Китай, използвайки своите модерни и невидими подводници за проучване на океанското дъно, първи открият реактивният самолет, те ще получат цяла редица тайни за най-скъпата оръжейна система в историята на света.

Според мнението на американските военни, падането на F-35 в Тихия океан представлява първата в историята възможност за Русия и Китай да проведат търсене на един от тези самолети в естествени условия, защото по-рано такава авария се е случвала само веднъж, и то на територията на САЩ.

Чрез обратно проектиране на технологията, Москва и Пекин могат да построят свои собствени версии на самолета.
„За Русия и Китай полезността от възстановяването на някои или всички останки ще зависи от това, колко повреди е получил самолетът при удара във водата“, заяви пред BI Джъстин Бронк, експерт по бойна авиация от Кралския Обединен изследователски институт.

„Общата форма на реактивния самолет е добре известна, също, както и неговите експлоатационни характеристики и затова в тази област няма да разберат много нови неща. Но части от радара и други датчици биха били желана находка, с която може да се проведе работа по възстановяването и тестването и дори да се направи опит за обратно проектиране“, добави той.

Преди всичко, Русия има на въоръжение подводници, предназначени за потапяне и изследване на голяма дълбочина. САЩ и Япония имат съвременни възможности за търсене на падналия самолет в морето, но те използват основно два остарели спасителни кораба на САЩ и големи атомни подводници, които не са много подходящи за спасителни мисии.

Към момента всички страни знаят къде е забелязан за последен път F-35. Той може да е пролетял много мили, а теченията може да са го завлекли още по-далеч. С други думи, във всяка част на региона може да бъде намерена част от него.

Русия и Китай знаят как изглежда F-35. Дори има някои предположения, че Китай е успял да получи плановете на самолета. Но американските военни твърдят, че дори и да ги имат, Пекин и Русия не получават съвременен производствен ноу-хау, който се пази в САЩ.

Само наличието на композитен материал, използван за реактивните двигатели на F-35, не задължително ще позволи на Китай да създава такива материали по свое желание. Знанието за характеристиките на фюзелажа не задължително ще позволи на Русия да произвежда самостоятелно точно такива самолети, като F-35.

Ниската забележимост на F-35 и неговото представяне са малка част от реалното значение на самолета за американските военни. Останалото е свързано с технологиите за мрежово взаимодействие, сливането на сензорите и обезпечаването на сигурност на комуникацията.

В тази връзка, според Бронк, самолетът няма да разкрие веднага тайните си. „Те ще получат проби или покрития за маскиране на влакнести материали“, казва Бронк. „Но всички важни програми и програмиране на самолета вероятно ще бъдат трудни за възстановяване, като се имат предвид не само потенциалните щети от инцидента и солената вода в Тихия океан, но и това, че чувствителните системи на самолета са проектирани по такъв начин, че е много трудно да се дешифрират и препроектират, за да го направят по-подходящ за износ“.

Въпреки всички усилия на САЩ, ако Русия или Китай получат част от F-35, събитието ще се превърне в кошмар за сигурността на САЩ.

„И Китай, и Русия имат отлични умения за реконструкция / обратен инженеринг / копиране, особено китайците, тъй като те са майстори в това“, обяснява Дептула.

Бронк и Дептула се съгласиха, че сега в много страни има състезание за падналия F-35. Резултатите ще изяснят бъдещето на самолета, който американците считат за ключ към успеха на американската авиация и техните съюзници.

Tagged