Кой кой е в пренаредената евролиста на БСП?

Политика
Според Сергей Станишев, който стана пети, става въпрос за „здравословна” корекция
„Здравословна” корекция на първоначалния вариант на листата на БСП за евроизборите. Така лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира резултата от инфарктния пленум на „Позитано” 20, след който името му попадна на пето място, а списъкът с първоначално обявените кандидати беше изцяло пренареден.
Изненадите започват още от второто място, което е за слабо разпознаваемия депутат Петър Витанов.

Третата Цветелина Пенкова пък е напълно непозната за червения електорат, но е известна като заместник-председател на клуб „Милениум”. Родена е през 1988 г.

Непознат е също и Иван Кръстев, който е шести в листата. Бил е зам.-министър на образованието. Голямата изненада безспорно обаче е петото място на отстранения от Нинова Сергей Станишев. За част от членовете на Националния съвет това място на Станишев дефакто е бламиране на лидера.

Пренареждането на листата на „Позитано 20” доведе до изненади и сред загубилите, и сред спечелилите. Поставеният под номер 2 Петър Витанов признава, че не го е очаквал. Обяснението му е, че придвижването напред било компромис.

Според  него изострянето на дебата и поляризацията, най-вече по отношение на присъствието на Сергей Станишев, е дало възможност на не толкова ярки представители да излязат на преден план.

Петото място на Станишев, който изобщо не беше включен в листата, доведе до реакция на Корнелия Нинова. Във „Фейсбук” тя обяви, че вече не тя ще носи отговорност за изборния резултат, а Националният съвет.

Станишев обаче смята, че просто гласът на хората е бил чут. „Националният съвет показа, че може да бъде коректив, в това число и на лидера, в което няма драма. И аз съм бил коригиран като председател от Националния съвет. Това е здравословно”, изтъкна Станишев.

Част от фаворитите на Нинова изобщо останаха извън листата, например Янаки Стоилов, който се отказа. Други пък получиха неизбираеми места – като Румен Гечев, който вече е осми. „Винаги играя за първо място и в този смисъл не съм доволен, можех да се представя и по-добре, но има възможности за корекция”, посочи Гечев.

Някои от имената в листата са абсолютно непознати за „Позитано 20”, признават социалисти. Други пък са слабо разпознаваеми.

В листата има и две места за гражданска квота – четвърти е шефът на президентския кабинет Иво Христов, а 10-и – Велизар Енчев.

„Всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам”, подчерта президентът Румен Радев. Държавният глава допълни, че Христов го е предупредил за намеренията си.

Tagged