Започват две кампании в БСП за евровота – на Нинова и на вътрешната опозиция

Политика

„Това беше изключителен случай, който може да бъде интерпретиран в няколко посоки. Още в началното гласуване за това кой ще бъде водач на листата бяха много резултатите за Елена Йончева и Сергей Станишев – много ясен знак към Корнелия Нинова, че вътрешната опозиция няма толкова лесно да се съгласи с нейните предложения. Моето мнение е, че с вкарването на Станишев на в евролистата ще наблюдаваме две кампании в БСП – на Нинова и кръга около нея и кампанията на вътрешната опозиция, която беше изключително силна във вчерашното събиране.

Това каза за БНР социологът от изследователски център „Тренд“ Евелина Славкова в  коментар за пленума, на който беше пренаредената евролиста на социалистите:

„Ще наблюдаваме много тежка битка на преференции. Включването на Станишев в евролистата ще мобилизира опозиционните лидери по места да работят в полза на Станишев, което ще доведе до позитиви и за самата партия, защото това ще налива гласове в БСП. Ако беше останал извън листата, опозицията на Нинова просто нямаше да работи по места“.

В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Славкова коментира и думите на Нинова, че не носи отговорност за гласуваната листа: „Вътрешнопартийната битка влиза в кулминационен момент, който може да доведе до още по-интересни обрати след европейските избори“.

Пленумът на БСП не е отклонил вниманието от казуса „апартаментгейт“, който нанася щети на ГЕРБ, убедена е Славкова. В момента в „Тренд“ се обработват данни от проучване как скандалът се е отразил на управляващата партия, но допълни:  „Тази листа (на БСП б.р.) е толкова интересна, че ще трябва още дълго време да разсъждаваме върху нея и да наблюдаваме какъв ефект ще има върху вътрешнопартийните игри, а и във външнополитически план – битката ГЕРБ-БСП“.

Tagged