Зам.-министър с имение за половин милион, построено с европари

Политика

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев е собственик на имот, в който е построена къща за гости, финансирана през Европейската програма за развитие на селските региони с 380 хил. лева. Това се казва в публикация от съвместно журналистическо разследване на „Бивол“ и „Благоевград Нюз“. Според публикацията плащането е одобрено от Държавен фонд земеделие през декември 2015 г. Месец по-рано пък Манолев е назначен за зам.-министър на туризма от Николина Ангелкова. Споменава се, че имението с половин декар разгърната застроена площ не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм, а се ползва като частна вила, със специална екстра – минерална вода докарана от 3 км от Сандански.

Александър Манолев купува терена от 1800 кв. м. по пътя между Сандански и курорта Попина лъка в началото на 2013 г. от фирмата “Ди Ди Ви”. Тя е създадена година по-рано, собственост е на панамската офшорка Kelgrin Inc. и веднага започва да изкупува атрактивни имоти в курортни зони около Сандански, Ловеч, Елена, Берковица и Каварна. Манолев е нейния първи клиент, който придобива имот, а впоследствие ще купи още няколко. По-рано теренът е бил собственост на друга фирма – “Изгрев 05”, чиито собственици са свързани с “Ди Ди Ви”.

По-малко от месец след покупката Манолев учредява право на строеж на “жилищна сграда – къща за гости” с РЗП 530,47 кв.м. на фирмата “Агротрейд – Ана Димитрова” ET. Едноличното дружество е регистрирано само седмица след като Манолев купува терена на адреса на неговата сестра в Сандански. През октомври същата година правото на строеж на “Агротрейд” е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство.

Междувременно, фирмата получава от ДФЗ субсидия от 390 160 лв. по ПРСР. Общата стойност на проекта е за 564 174 лв. утвърдени разходи по договор. Строежът на имението от половин декар приключва успешно през октомври 2015 г. и е инспектирано от ДФЗ през ноември 2015, когато Манолев става зам.-министър. Инспекторите на ДФЗ установяват, че проектът е изпълнен точно с малки недостатъци и удържат около 800 лв. от субсидията заради разминавания в количествено-стойностните сметки, уточняват разследващите журналисти.

В държавното управление Александър Манолев се издигна почти до министър на транспорта след оставката на Ивайло Московски. Тогава след медийни публикации, в които се описваха обществени поръчки, спечелени от бащата на Манолев, той оттегли номинацията си.

В своя позиция до разследващия сайт Манолев казва, че няма никаква собственост в Сандански. „През 2012 г. притежавах имот, който продадох на споменатото от вас дружество. Мястото не е декларирано защото няма как да декларирам нещо, което не е моя собственост. Сделката е направена още през 2012 г., когато съм бил в частния сектор. Да, разбира се познавам се с Ана Димитрова – както казах, аз съм й продал имота. В последствие съм бил и клиент на споменатото място за настанявяне – срещу заплащане, за което имам и издадени документи“, уточнява сегашният зам.-министър на икономиката.

Проверката в Кадастъра и Имотния регистър обаче показва категорично, че Манолев има множество сделки за земи в района на Сандански и имотите са на негово име.Земята, на която е построена въпросната къща за гости е негова собственост и в момента, продължава публикацията.

Tagged