Социолог: Размириците в Габрово засилват ефекта от Апартаментгейт

Политика

Хората си мислят за управляващите, че не стига крадат, а и оставят циганите да ни бият, коментира Кольо Колев

Етническото напрежение в Габрово засилва ефекта от  Апартаментгейт. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ социологът Кольо Колев.  Това е нещо като „Абе не стига, че крадат, а оставят и циганите да ни бият“, добави той.

Социологът цитира данни от изследване на социологическата агенция Медиана, според които са се увеличили с близо 10% само в рамките на един месец и изтъкна, че проблемът с напрежението в Габрово няма потенциал да заглуши Апартаментгейт, а дори е негово продължение.

Според социологическото проучване на Медиана доверието в правителството се срива. 64% от анкетираните са разочаровани от кабинета „Борисов 3“, а едва 20 на сто от тях отговарят, че вдъхвал доверие.  „Скандалите тежко удрят авторитета на управляващите и те получават безпрецидентно ниски оценки за своето управление. Това не сме наблюдавали от началото на мандата“, заяви социологът. За първи път се изравняват желаещите правителството да си ходи предсрочно и тези, които искат да си изкара мандата, подчерта той.
Дори симпатизантите на ГЕРБ смятат, че управляващите са „настъпили мотиката“, коментира Колев.

Според анкетираните Апартаментгейт не е политическа атака на опонентите на ГЕРБ. Те осъзнават, че има далавери, добави социологът. „Обществото прилича на рабунен кошер, до който се прокрадва лапата на крадец. То беше заспало до вчера, но изведнъж започва да шуми“, коментира той.

Колев изтъкна, че евроизборите ще доведат до преструктуриране на политическото пространство, в което малките партии може да намерят своето достойно място. Според Медиана за БСП биха гласували 32,1%, а за ГЕРБ – 31,5%.   „Не толкова опозицията вдига процентите, колкото управляващите губят доверие. Загубата на ГЕРБ е около 2% в сравнение с предишното социологическо проучване. Няма голям прилив към БСП – около 1% е. Изведнъж се оказва, че Воля, ВМРО, Атака, Демократична България, Коалиция за България набират сила.

Tagged