Прокуратурата отказа да разследва културния министър за „Ало, Банов съм“

В десетката
Нямало данни за злоупотреби…
На 11.04.2019 г. Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление, съобщават от държавното обвинение.
„Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите – Политическа партия „Българска социалистическа партия“, представлявана от Председателя на Националния съвет Корнелия Нинова, на народния представител Елена Йончева и на Григор Здравков“, допълват от прокуратурата.

Става въпрос за т.нар сигнал „Ало, Банов съм“, оповестен от Елена Йончева, внесен в прокуратурата, а после и разширен след довнасяне на документи от вицепремиера Томислав Дончев.

В края на януари червената депутатка пусна запис, на който става въпрос за опрощаване – спред нея на 700 000 лв. неустойка на фирмата, ремонтираща Ларгото пред Министерския съвет. Според по-късно доуточнение на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова – данните биха могли да говорят за безстопанственост.

Изпълнител на ремонта на Ларгото е ДЗЗД „Антична Сердика“, а водещата компания в обединението е „Пътища и мостове“ ООД. Ремонтът на Ларгото бе по проект на оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“, която се управлява от МРРБ.

На 7 април обаче и втора съдебна инстанция – САС, отхвърли жалбата на Министерството на културата срещу изпълнителя на ремонта заради закъснение на изпълнението. Въпросният иск бе за 754 000 лв. към изпълнителя ДЗЗД „Антична Сердика“. Той не само е отхвърлен, но и министерството е осъдено за заплати 48 000 съдебни разноски.

Tagged