Операторът Даниел Стефанов: В Габрово жандармеристи бият с палки журналисти и майки

В десетката

Цепната ми е главата, имам четири шева, сподели той 

Жандармеристите бият журналисти и майки в Габрово. Това каза пред камерата на бТВ операторът Даниел Стефанов, който бе брутално пребит от служители на реда, докато ги снимал как налагат с палки протестиращи.

Според него жандармеристите много добре осъзнавали, че бият журналисти.  Сред жертвите на полицейското насилие е и репортерът Веселин Цветанов. „Бяхме на работа с колегата, за да отразим протеста на живо. Движехме се с тълпите, които се пръснаха из града. Жандармеристите успяха да ги върнат. Една от групите обаче се запъти към ромския квартал. Ние тръгнахме, за да отразим събитията и се оказахме на първа линия до още една блокада“, разказва битият телевизионен оператор.

„Снимах до последно диалог между жандармеристи и протестиращи. Служителите на реда ясно виждаха, че пред тях има оператор и репортер. 15 минути ги снимахме. В един момент някой се провикна „натискайте да пробием блокадата“. С репортерът искахме да се измъкнем, за да не ни смачкат, но жандармеристите започнаха да удрят с палки. Една жена също бе ударена с палка“, добави той.

„С камък не съм удрян. Видях как жандармерист посяга с палка. Потече много кръв. Седнах на земята. Благодаря на всички, които ми помагаха с вода, с кърпички и на полицаят, който ми помогна да се предвижа до линейката!“, каза Стефанов.  „Цепната ми е главата, имам четири шева. Сметнах обаче, че не е необходимо да оставам в болницата, добави той.

При мен има само отток на главата, каза пък репортерът Веселин Цветанов.  „При първата блокада протестиращите бяха в пъти повече, но напрежението бе овлядяно с диалог, а при втората, жандармеристите надвишаваха по брой гневните граждани и не беше нужно да се използват палки. Няма жива сила, която да ни откаже да отразяваме протестите“,  добави Цветков.

Tagged